Planctonul asigur─â 50% din oxigenul de pe Terra

in Recomandate, Studii 25 May 2015 1,224 Views

Planctonul asigur─â jum─âtate din oxigenul necesar vie╚Ťii pe Terra, se arat─â ├«n cel mai recent ╚Öi mai complex studiu realizat p├ón─â acum privind aceste forme de via╚Ť─â.┬áPentru colectarea probelor, echipa interna╚Ťional─â de cercet─âtori a petrecut trei ani ╚Öi jum─âtate la bordul goeletei Tara. Cercet─âtorii au str─âb─âtut 87.000 de mile marine (echivalentul a 140.000 de kilometri) ╚Öi au str├óns 210 probe. Proiectul, denumit Tara Ocean Project, a reunit cercet─âtori din 18 institute ╚Ötiin╚Ťifice, informeaz─â yibada.com.

plancton

Planctonul se afl─â la baza lan╚Ťului trofic marin, servind ca hran─â pentru multe animale marine, ├«ntre care ╚Öi balenele albastre, ╚Öi totodat─â, planctonul produce tone de oxigen prin fotosintez─â.┬áChris Bowler, expert ├«n genomic─â la Departamentul de Biologie al ├ëcole Normale Sup├ęrieure ╚Öi la National Center for Scientific Research din Fran╚Ťa, a explicat faptul c─â┬áminusculul plancton reprezint─â elementul esen╚Ťial al “sistemului de sus╚Ťinere a vie╚Ťii” pe P─âm├ónt.

Planctonul con╚Ťine variate tipuri de organisme marine, cum sunt bacterii, virusuri, plante, larve de pe╚Öte ╚Öi animale. “Temperatura este cel mai important factor de mediu determinant pentru compozi╚Ťia acestor comunit─â╚Ťi”, a declarat Bowler. Cu ocazia studiului, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au┬áfinalizat ╚Öi proiectul de secven╚Ťiere a ADN ╚Öi au identificat aproximativ 40 de milioane de gene de plancton.┬áPentru compara╚Ťie, microbiomul uman din intestine con╚Ťine aproximativ 10 milioane de gene, a precizat Shinichi Sunagawa de la European Molecular Biology Lab din Heidelberg, Germania, care a participat la redactarea studiului.

De asemenea, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit c─â cele mai multe dintre interac╚Ťiunile organismelor din plancton sunt┬árela╚Ťii parazitare,┬áconstat├óndu-se o distribu╚Ťie larg─â a viru╚Öilor. Potrivit oceanografului┬áJennifer Brum, Universitatea din Arizona, fiecare pahar cu ap─â de mare con╚Ťine aproximativ 200 de milioane de viru╚Öi. Ace╚Ötia infecteaz─â ├«n jur de 20 de milioane de bacterii.┬áOamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au identificat peste 5.000 de popula╚Ťii de viru╚Öi ├«n apele de suprafa╚Ť─â ale oceanelor. Cu toate acestea, doar 39 de popula╚Ťii de microorganisme au fost noi tipuri de viru╚Öi.

Citește și:

Oceanele lumii, evaluate la 24 de trilioane de dolari

Aciditatea oceanelor, monitorizat─â ├«n premier─â cu ajutorul sateli╚Ťilor

Organismele din oceane, la un pas de extinc╚Ťie ├«n mas─â

Comentarii

comentarii