Planeta intoxicat─â ÔÇô discu╚Ťii despre via╚Ťa la marginea pr─âpastiei cu Giancarlo Sturloni

in Poluare, Recomandate, Slider homepage 9 October 2018 63 Views

Giancarlo Sturloni, doctor ├«n ╚śtiin╚Ťe ╚Öi Societate specializat pe comunicarea ╚Ötiin╚Ťei, a discutat ieri sear─â despre problemele globale cu care ne confrunt─âm ╚Öi m─âsurile pe care le putem lua la nivel individual ╚Öi colectiv ├«n cadrul lans─ârii c─âr╚Ťii sale, ÔÇ×Planeta intoxicat─âÔÇŁ, publicat─â ├«n limba rom├ón─â de Editura Seneca. ┬á

├Än cadrul evenimentului care a avut loc la Seneca AntiCafe, Sturloni a discutat cu publicul despre marile provoc─âri pe care le ├«nfrunt─â omenirea ╚Öi despre cum am ajuns s─â tr─âim ÔÇ×la marginea pr─âpastieiÔÇŁ. Sturloni a subliniat impactul pe care combustibilii fosili l-au avut asupra dezvolt─ârii societ─â╚Ťii ╚Öi consecin╚Ťele care au urmat.

ÔÇ×Problema noastr─â a explodat pentru c─â am avut la ├«ndem├ón─â o cantitate uria╚Ö─â de energie (gaze, petrol), care ne-a permis s─â ne ├«nmul╚Ťim precum bacteriile. Ast─âzi, avem milioane de sclavi care muncesc pentru noi ├«n fiecare zi. O vreme, acest lucru a ├«nsemnat numai beneficii ╚Öi bun─âstare. La un moment dat, aceste beneficii s-au transformat ├«ntr-o problem─â. Noi am ajuns mai mult sau mai pu╚Ťin ├«n acest punct.ÔÇŁ

Sturloni a atras aten╚Ťia c─â pierderea biodiversit─â╚Ťii este o problem─â la fel de mare ca schimb─ârile climatice, de╚Öi este mai pu╚Ťin discutat─â. El a reamintit c─â plantele ╚Öi animelele au nevoie de o perioad─â mai lung─â de adaptare ╚Öi nu pot face fa╚Ť─â vitezei f─âr─â precedent cu care se ├«nc─âlze╚Öte P─âm├óntul.

Spre deosebire de acum c├óteva decenii, c├ónd mi╚Öcarea ecologist─â abia ├«ncepea s─â ia amploare, ├«n prezent oamenii sunt mult mai con╚Ötien╚Ťi de problemele pe care le avem, ├«ns─â lucrurile se schimb─â foarte lent.

ÔÇ×Lucururile se schimb─â, ├«ns─â mult prea lent. Emisiile de gaze cu efect de ser─â au ├«nceput iar s─â creasc─â, speciile de animale dispar tot mai repede. Asta ├«nseamn─â c─â sub nicio form─â ceea ce facem nu este suficient. Vreau s─â subliniez c─â to╚Ťi putem face ceva, pentru c─â la urma urmei ├«nc─âlzirea global─â suntem noi. ├Äns─â nu este suficient s─â facem ceva individual, trebuie s─â ac╚Ťion─âm la nivel colectiv. Fiecare dintre noi trebuie s─â devin─â un actor politic pentru c─â nu ne putem g├óndi c─â se va putea rezolva problema dac─â nu punem presiune pe corpora╚Ťii ╚Öi guverne.

Cred c─â activismul ├«nseamn─â s─â dai un exemplu prin activitatea ta, s─â inspiri alte persoane ╚Öi mai ales s─â te organizezi colectiv pentru a putea cere lucruri. Dac─â nu ac╚Ťion─âm colectiv, nu rezolv─âm nimic.ÔÇŁ

Sturloni a explicat c─â provoc─ârile actuale sunt cele mai mari pe care umanitatea le-a avut de ├«nfruntat ╚Öi c─â exist─â riscul s─â pierdem aceast─â b─ât─âlie, ├«ns─â c─â lucrurile ├«nc─â mai pot fi remediate dac─â vom ac╚Ťiona rapid, alegerile noastre personale av├ónd puterea s─â determine o schimbare la nivel colectiv.

ÔÇ×Nu trebuie s─â ne mai g├óndim ce i se va ├«nt├ómpla ursului polar la sf├ór╚Öitul secolului. Ast─âzi, ursul polar suntem noi, deci nu mai avem de ales.ÔÇŁ

El a subliniat faptul c─â problemele actuale sunt direct legate de inegalitatea global─â, atr─âg├ónd aten╚Ťia asupra impactului dispropor╚Ťionat pe care schimb─ârile climatice ├«l au asupra na╚Ťiunilor care au contribuit cel mai pu╚Ťin la ele, cum ar fi statele insulare din Pacific. El a reamintit c─â popula╚Ťii ├«ntregi de oameni ╚Öi de animale sunt deja ├«n dificult─â╚Ťi extreme din cauza schimb─ârilor climatice ╚Öi c─â ├«n ritmul actual, planeta s-ar putea ├«nc─âlzi cu peste 3 grade Celsius p├ón─â la sf├ór╚Öitul secolului.

Ce putem face?

De╚Öi provoc─ârile actuale ale umanit─â╚Ťii sunt extrem de complexe, Sturloni a amintit c─â putem face mai multe lucruri pentru a contribui la schimbare, cum ar fi consumul redus de carne ╚Öi lactate, alegerea bicicletei ╚Öi a mersului pe jos ├«n locul ma╚Öinii. De asemenea, Sturloni a recomandat sus╚Ťinerea asocia╚Ťiilor nonguvernamentale care ap─âr─â mediul ╚Öi fac presiune asupra guvernelor ╚Öi a subliniat importan╚Ťa comunic─ârii interpersonale, explic├ónd c─â este cel mai bun mod de a convinge pe cineva s─â ia m─âsuri ╚Öi s─â ├«╚Öi schimbe comportamentul.

Cartea ÔÇ×Planeta Intoxicat─âÔÇŁ, tradus─â ├«n limba rom├ón─â de Marina Elena Loghin ╚Öi publicat─â de editura Seneca, pune ├«n context marile probleme ale umanit─â╚Ťii – schimb─ârile climatice, poluarea ╚Öi pierderea biodiversit─â╚Ťii, dezv─âluind leg─âtura dintre ele ╚Öi stilul de via╚Ť─â al societ─â╚Ťii moderne, precum ╚Öi viitorul care ne a╚Öteapt─â dac─â nu vom lua m─âsuri radicale pentru a schimba modul ├«n care tr─âim ╚Öi consum─âm.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii