Studiu: Plantarea a 1.2 trilioane de copaci ar anula un deceniu de emisii de CO2

in Biodiversitate, Schimb─âri Climatice 25 February 2019 801 Views

Restaurarea p─âdurilor la scar─â larg─â le-ar permite s─â capteze suficient dioxid de carbon din atmosfer─â pentru a anula un deceniu de emisii generate de oameni, conform unui nou studiu care arat─â c─â plantarea copacilor este cel mai eficient mod de a combate schimb─ârile climatice.

├Än cadrul studiului, cercet─âtorii au stabilit c─â P─âm├óntul poate ad─âposti ├«nc─â 1.2 trilioane de copaci ├«n parcuri, p─âduri ╚Öi terenuri abandonate din jurul lumii. Dac─â ace╚Öti copaci ar fi planta╚Ťi, p─âdurile lumii ar putea absorbi suficient CO2 pentru a contracara un deceniu de emisii.

Cercet─âtorii au estimat c─â num─ârul copacilor de pe P─âm├ónt se ridic─â la trei trilioane. Conform lui Thomas Crowther, autor principal al studiului, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au subestimat grav poten╚Ťialul p─âdurilor de a combate schimb─ârile climatice.

ÔÇ×Exist─â 400 de gigatone ┬źde CO2┬╗ acum, ├«n cele 3 trilioane de copaci, iar dac─â am m─âri cu ├«nc─â un milion de copaci am ajunge la sute de gigatone captate din atmosfer─â ÔÇô cel pu╚Ťin 10 ani de emisii antropice eliminate complet.ÔÇŁ, a declarat Crowther.

Copacii sunt cea mai puternic─â arm─â ├«n lupta ├«mpotriva schimb─ârilor climatice, a ad─âugat Crowther, care a prezentat noile cercet─âri la o ├«nt├ónire a Asocia╚Ťiei Americane pentru Avansarea ╚śtiintei care a avut loc ├«n Washington DC, SUA.

Av├ónd ├«n vedere rezultatele noului studiu, campania ONU numit─â ÔÇ×Un miliard de copaciÔÇŁ, ├«n cadrul c─âreia au fost plantate 17 miliarde de copaci, a fost redenumit─â ÔÇ×Un trilion de copaci.ÔÇŁ.

ÔÇ×Nu ne concentr─âm pe zone urbane sau agricole, ci pe terenuri degradate ╚Öi abandonate, av├ónd poten╚Ťialul s─â abord─âm cele mai mari provoc─âri ale timpurilor noastre ÔÇô schimb─ârile climatice ╚Öi pierderea biodiversit─â╚Ťii. Este un lucru frumos pentru c─â toat─â lumea se poate implica. Copacii fac oamenii mai ferici╚Ťi ├«n medii urbane, ├«mbun─ât─â╚Ťesc calitatea aerului, a apei, a hranei, serviciul ecosistemic, este un lucru at├ót de u╚Öor ╚Öi tangibil.ÔÇŁ, a declarat Crowther.

Cu toate acestea, la nivel global, defri╚Ö─ârile continu─â s─â fie o problem─â major─â. Conform unui raport realizat de cercet─âtori, activi╚Öti ╚Öi membri ai societ─â╚Ťii civile din statele membre UE, p─âdurile europene, care acoper─â 182 de milioane de hectare ├«n UE, sunt amenin╚Ťate de defri╚Ö─âri ╚Öi de t─âieri ilegale sau nesustenabile, ├«n ciuda eforturilor pentru stoparea acestor practici. ├Än Brazilia, defri╚Ö─ârile din p─âdurea amazonian─â au atins cea mai mare rat─â din ultimul deceniu. Africa ╚Öi Asia de Sud-Est se confrunt─â cu o rat─â crescut─â a defri╚Ö─ârilor, pentru a face loc planta╚Ťiilor de cacao sau ulei de palmier.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii