Planul UE de includere a clauzei de Soluționare a Disputelor dintre Investitori și Stat în tratatul comercial cu SUA, momentan, s-a destrămat

in Autoritati 11 June 2015 153 Views

O dezbatere cheie și un vot în cadrul Parlamentului European privind Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) au fost ambele anulate pe parcursul a 24 de ore pline de răsturnări de situație dramatice, informează Arstechnica.co.uk. „Afacerea murdară” de ultim minut dintre principalele partide politice ale UE asupra căreia au căzut de acord cu două săptămâni în urmă, s-a destrămat.

European_Parliament_Strasbourg_Hemicycle_-_Diliff-640x361

 

Pe parcursul zilei de marți, un e-mail a fost trimis deputaților europeni, în numele lui Marth Schulz, președintele Parlamentului European. Mesajul îi informa pe deputați că textul privind TTIP, covenit de Comisia Comercială a Parlamentului European (INTA) în urmă cu două săptămâni nu va fi votat, așa cum se agrease în prealabil. Motivul invocat a fost că au existat atât de multe amendamente la acest text – mai mult de 200 – încât nu era posibil să fie luate în considerare în cadrul sesiunii plenare. Prin urmare, Schulz cerea Comisiei INTA să revizuiască textul, luând în considerare o parte dintre amendamente și să le anuleze pe celelalte.

Deși votul Parlamentului European cu privire la textul TTIP a fost anulat, planul a fost ca pe parcursului zilei de miercuri, dezbaterea să continue. Dar a mai urmat o surpriză. Miercuri de dimineață, eurodeputații au votat la limită – 183 pentru, 181 împotrivă – să amâne și dezbaterea. Cel mai apropiat termen când atât dezbaterea cât și votul pot fi reluate e pe parcursul lunii iulie, deși ar putea fi amânate până în toamnă.

La baza acestor mișcări se află o nemulțumire crescândă în rândul grupului de stânga S&D privind textul de compromis al Comisiei INTA. Mai concret, pe aceștia îi deranjează în special modul în care s-a lăsat o ușă deschisă privind  clauza de Soluționare a Disputelor dintre Investitori și Stat (ISDS). Unul dintre amendamentele privind textul comisiei, care cerea Parlamentului European să „se opună includerii ISDS în TTIP”, a început să capete susținere din partea eurodeputaților S&D.

În final, susținătorii TTIP din cadrul Parlamentului European par să fi decis că permiterea unei dezbateri ar fi riscat dezvăluirea faptului că sprijinul anterior, aproape unanim, al TTIP în rândul eurodeputaților s-a evaporat. Mulți dintre aceștia au devenit sceptici privind beneficiile TTIP. Această situație ar fi afectat șansele politice ale acordului, așa că susținătorii TTIP au tras spre anularea discuțiilor și votului, pentru moment.

Desigur, cele două grupuri politice principale dau vina unul pe altul pentru acest fiasco, în timp ce Verzii  învinovățesc ambele părți. Toate acestea arată că TTIP devine din ce în ce mai controversat în Parlamentul European, iar nu în ultimul rând opoziția publică continuă să crească: doar în această săptămână, petiția online Stop TTIP a depășit două milioane de semnături și se apropie de 2.5 milioane de semnături ale cetățenilor Uniunii Europene.

Sursă foto: Wikimedia.org

Mai citește și:

Două milioane de europeni au semnat împotriva tratatului comercial cu SUA

UE a renunțat la legislația împotriva pesticidelor din cauza presiunii SUA

Acordul comercial UE-SUA poate pune în pericol mediul și sănătatea oamenilor

Comentarii

comentarii