VIDEO Amsterdam. Plastic colectat separat, transformat în bănci stradale

in EcoLIFESTYLE 7 December 2017 68 Views

Primăria din Amsterdam a găsit o idee ingenioasă prin care o parte din plasticul colectat de locuitori să se întoarcă tot la ei, dar sub o altă formă: prin bănci stradale printate 3D.

Plasticul din Amsterdam este transformat în bănci stradale

Locuitorii Amsterdamului se vor raporta altfel la deșeurile din plastic, din moment ce selectarea lor poate înseamna o piesă de mobilier stradal în plus pentru orașul lor. Mai exact, plasticul se întoarce la ei, dar sub o altă formă.

Studioul de design The New Raw din Rotterdam, Olanda, ├«mpreun─â cu Prim─âria din Amsterdam, desf─â╚Öoar─â proiectul ÔÇ×Print your city!ÔÇŁ care combin─â printarea 3D cu reciclarea.

Plasticul din Amsterdam este transformat în bănci stradale

Plasticul colectat de locuitori este transformat ├«n materie prim─â pentru printarea 3D a unor b─ânci amplasate apoi ├«n spa╚Ťii publice. Procesul asigur─â un scurt ciclu material, ├«n care fluxul de de╚Öeuri de plastic colectat asigur─â o resurs─â continu─â pentru nevoile ora╚Öului.

B─âncile XXX c├ónt─âresc 50 de kilograme fiecare ╚Öi m─âsoar─â 150 de centimetri ├«n lungime ╚Öi 80 ├«n l─â╚Ťime, fiind 100% reciclabile ╚Öi av├ónd forma unui balansoar cu dou─â fe╚Ťe. Aceste b─ânci pot fi utilizate ├«n acela╚Öi timp de mai multe persoane, ├«ntre dou─â ╚Öi patru. ├Äns─â pentru a se men╚Ťine un echilibru este nevoie ca cei care se a╚Öaz─â s─â colaboreze, leg─âtur─â pe care ini╚Ťiatorii ideii au f─âcut-o ╚Öi cu procesul care st─â la baza proiectului: localnicii predau plasticul, Prim─âria d─â ├«n schimb b─ânci.

Plasticul din Amsterdam este transformat în bănci stradale

Proiectul ├«╚Öi propune s─â creasc─â nivelul de con╚Ötientizare al locuitorilor din ora╚Öe, ├«n ceea ce prive╚Öte producerea ╚Öi utilizarea plasticului, care au crescut exponen╚Ťial ├«n ultimul timp. Numai ├«n Amsterdam, reziden╚Ťii genereaz─â ├«n medie 23 de kilograme de plastic anual de persoan─â. Aceast─â cantitate e suficient─â pentru producerea unei b─ânci printate 3D pentru fiecare dou─â persoane, pe an.

Plasticul din Amsterdam este transformat în bănci stradale

[vimeo 235372092 w=640 h=360]

Comentarii

comentarii