Studiu: plasticul contribuie semnificativ la schimbările climatice

Un nou studiu avertizează că plasticul contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră în fiecare etapă a ciclului său de viață, agravând schimbările climatice.

Producția de plastic se extinde la nivel global, stârnind îngrijorări cu privire la efectele negative pe care le are asupra mediului. Un nou studiu arată că plasticul generează emisii de gaze cu efect de seră în fiecare etapă a ciclului său de viață, de la producție și rafinare la modurile în care este gestionat ca deșeu.

În ritmul actual, până în 2050 plasticul va fi responsabil pentru până la 13% din bugetul de carbon al lumii, echivalentul a 615 termocentrale pe cărbuni.

Aproape toate statele lumii și-au luat angajamentul de a limita exportul deșeurilor din plastic către țări mai sărace

Autorii raportului realizat de Center for International Environmental Law spun că contribuția plasticului la schimbările climatice a fost în mare parte ascunsă până acum, atenția îndreptându-se mai mult spre criza poluării cu plastic. Ei cer măsuri urgente de limitare a producției de plastic și o mai bună gestionare a deșeurilor.

„La nivelurile actuale, emisiile de gaze cu efect de seră care provin de la ciclul de viață al plasticului amenință capacitatea comunității globale de a limita creșterea globală a temperaturilor sub 1.5 grade Celsius.”, au declarat cercetătorii în cadrul raportului.

Ei au avertizat că industria petrochimică și cea a materialelor plastice au în plan o extindere masivă a producției, agravând situația.

Autorii spun că este necesară oprirea imediată a producției de plastice de unică folosință, precum și oprirea dezvoltării infrastructurii petroliere, de gaze și petrochimice. Ei cer și încurajarea tranziției către comunități zero-waste și implementarea unui sistem în cadrul căruia poluatorii plătesc pentru impactul produselor lor.

În 2019, ciclul de viață a plasticului la nivel global era echivalentul impactului a 189 termocentrale pe cărbune de 500MW. Până în 2050, acest număr va ajunge la 615.

„Plasticul este printre cele mai semnificative și în creștere surse de emisii industriale de gaze cu efect de seră. Emisiile de la plastic apar nu numai din procesul de producție și fabricare al plasticului, dar din fiecare etapă a ciclului de viață al plasticului – de la extracția și transportul combustibililor fosili care sunt materie primă pentru plastic, la rafinare și manufactură, gestionarea deșeurilor și plasticul care ajunge în mediu.”, au declarat autorii studiului.

spot_img

Ultimele știri