Studiu: plasticul contribuie semnificativ la schimb─ârile climatice

in Poluare, Schimb─âri Climatice 20 May 2019 269 Views

Un nou studiu avertizeaz─â c─â plasticul contribuie la emisiile de gaze cu efect de ser─â ├«n fiecare etap─â a ciclului s─âu de via╚Ť─â, agrav├ónd schimb─ârile climatice.

Produc╚Ťia de plastic se extinde la nivel global, st├órnind ├«ngrijor─âri cu privire la efectele negative pe care le are asupra mediului. Un nou studiu arat─â c─â plasticul genereaz─â emisii de gaze cu efect de ser─â ├«n fiecare etap─â a ciclului s─âu de via╚Ť─â, de la produc╚Ťie ╚Öi rafinare la modurile ├«n care este gestionat ca de╚Öeu.

În ritmul actual, până în 2050 plasticul va fi responsabil pentru până la 13% din bugetul de carbon al lumii, echivalentul a 615 termocentrale pe cărbuni.

Aproape toate statele lumii ╚Öi-au luat angajamentul de a limita exportul de╚Öeurilor din plastic c─âtre ╚Ť─âri mai s─ârace

Autorii raportului realizat de Center for International Environmental Law spun c─â contribu╚Ťia plasticului la schimb─ârile climatice a fost ├«n mare parte ascuns─â p├ón─â acum, aten╚Ťia ├«ndrept├óndu-se mai mult spre criza polu─ârii cu plastic. Ei cer m─âsuri urgente de limitare a produc╚Ťiei de plastic ╚Öi o mai bun─â gestionare a de╚Öeurilor.

ÔÇ×La nivelurile actuale, emisiile de gaze cu efect de ser─â care provin de la ciclul de via╚Ť─â al plasticului amenin╚Ť─â capacitatea comunit─â╚Ťii globale de a limita cre╚Öterea global─â a temperaturilor sub 1.5 grade Celsius.ÔÇŁ, au declarat cercet─âtorii ├«n cadrul raportului.

Ei au avertizat c─â industria petrochimic─â ╚Öi cea a materialelor plastice au ├«n plan o extindere masiv─â a produc╚Ťiei, agrav├ónd situa╚Ťia.

Autorii spun c─â este necesar─â oprirea imediat─â a produc╚Ťiei de plastice de unic─â folosin╚Ť─â, precum ╚Öi oprirea dezvolt─ârii infrastructurii petroliere, de gaze ╚Öi petrochimice. Ei cer ╚Öi ├«ncurajarea tranzi╚Ťiei c─âtre comunit─â╚Ťi zero-waste ╚Öi implementarea unui sistem ├«n cadrul c─âruia poluatorii pl─âtesc pentru impactul produselor lor.

├Än 2019, ciclul de via╚Ť─â a plasticului la nivel global era echivalentul impactului a 189 termocentrale pe c─ârbune de 500MW. P├ón─â ├«n 2050, acest num─âr va ajunge la 615.

ÔÇ×Plasticul este printre cele mai semnificative ╚Öi ├«n cre╚Ötere surse de emisii industriale de gaze cu efect de ser─â. Emisiile de la plastic apar nu numai din procesul de produc╚Ťie ╚Öi fabricare al plasticului, dar din fiecare etap─â a ciclului de via╚Ť─â al plasticului ÔÇô de la extrac╚Ťia ╚Öi transportul combustibililor fosili care sunt materie prim─â pentru plastic, la rafinare ╚Öi manufactur─â, gestionarea de╚Öeurilor ╚Öi plasticul care ajunge ├«n mediu.ÔÇŁ, au declarat autorii studiului.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii