Plasticul produs ├«n ultimii 70 de ani poate ├«mbr─âca ├«ntreaga suprafa╚Ť─â a Terrei

in Poluare 25 January 2016339 Views

Dup─â cel de-al doilea r─âzboi mondial oamenii au produs suficient plastic ├«ntc├ót pot acoperi ├«ntreaga suprafa╚Ť─â a P─âm├óntului. Aceast─â capacitate, de a sufoca planeta ├«n plastic este alarmant─â, spun oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â╚Öi confirm─â faptul c─â activit─â╚Ťile umane au acum un impact d─âun─âtor asupra vie╚Ťii.┬áConcluziile acestora, publicate ├«n revista Anthropocene, demonstreaz─â c─â┬ánici o parte a planetei este nu este liber─â de flagelul de╚Öeurilor din plastic. Pretutindeni g─âsim resturi de PET, pungi de supermarket, ambalaje de polistiren, compact discuri, filtre de ╚Ťigar─â, nailon ╚Öi alte materiale plastice. Unele sunt sub form─â de granule microscopice, altele ├«n forma original─â.┬á

poluare plastic

“Rezultatele au venit ca o real─â surpriz─â. Eram┬ácon╚Ötien╚Ťi de faptul c─â oamenii au produs cantit─â╚Ťi crescute de diferite tipuri de plastic ├«n ultimii 70 de ani, dar nu am avut nici o idee c├ót de departe au ajuns de╚Öeurile acestora pe suprafa╚Ťa planetei. Acestea nu doar plutesc pe suprafa╚Ťa, dar au ajuns ╚Öi pe fundul m─ârilor. Acesta este un semn clar c─â planeta noastr─â este ├«ntr-o stare de s─ân─âtate precar─â”, a declarat coordonatorul principal al studiului, profesorul Jan Zalasiewicz, de la Universitatea Leicester.

Potrivit lucr─ârii, ├«n fiecare an sunt produse peste 300 de milioane de tone de plastic, echivalentul greut─â╚Ťii totale a oameniilor de pe glob.

“Cantitatea total─â de plastic produs─â dup─â al doilea r─âzboi mondial este de aproximativ 5 miliarde de tone ╚Öi este foarte probabil s─â ajung─â la 30 de miliarde de la sf├ór╚Öitul secolului. Impactul va fi colosal”, a ad─âugat Zalasiewicz.

Citește și:

Forumul Economic Mondial: Pierderile anuale cauzate de aruncarea ambalajelor de plastic se ridic─â la 120 miliarde de dolari

Obama promulgă legea care interzice folosirea particulelor de plastic în produsele de îngrijire personală

VIDEO Cum putem recicla plastic cu ajutorul viermilor

Sănătatea a milioane de oameni pusă în pericol. Reziduuri de plastic în sare

De ce în România eco-taxa nu a redus consumul de pungi de plastic, ca în alte state UE

La fiecare 3 tone de pește, o tonă de plastic

Comentarii

comentarii