Plasticul va susţine cererea mondială de petrol până în 2050

in Business, Energie 9 October 2018 30 Views

Plasticul ┼či alte produse petrochimice vor sus┼úine cererea mondial─â de petrol p├ón─â ├«n 2050, ╚Öi vor contracara un consum mai mic de combustibili pentru transport, a anun┼úat Agen┼úia Interna┼úional─â a Energiei (IEA), potrivit Reuters.

Chiar dac─â guvernele depun eforturi de a reduce poluarea ┼či emisiile de CO2 din partea sectorului de petrol ┼či gaze, agen┼úia cu sediul la Paris a subliniat c─â se a┼čteapt─â la o cre┼čterea a cererii de produse petrochimice pe fondul avansului economiilor emergente, precum India ┼či China.

Produsele petrochimice rezultate din petrol ┼či gaze formeaz─â materia de baz─â pentru o serie de produse, variind de la sticlele de plastic la produse de ├«nfrumuse┼úare, ├«ngr─â┼č─âminte ┼či explozibili.

├Äntr-un raport publicat vineri, IEA a estimat c─â cererea de petrol din partea sectorului transportului ar urma s─â scad─â p├ón─â ├«n 2050 ca urmare a ├«nmul┼úirii vehiculelor electrice ┼či introducerii unor motoare pe combustie intern─â mai eficiente, ├«ns─â acest lucru va fi contrabalansat de o cerere crescut─â de petrol pentru produse petrochimice.

“Sectorul petrochimic este unul dintre punctele forte ale dezbaterii energetice mondiale ╚Öi nu exist─â nicio ├«ndoial─â c─â acesta va fi principalul motor al cre╚Öterii cererii de petrol pentru mul╚Ťi ani ├«n urm─â”, a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

Agen╚Ťia se a╚Öteapt─â ca produsele petrochimice vor fi responsabile pentru mai mult de o treime din cre┼čterea cererii mondiale de petrol p├ón─â ├«n 2030 ┼či pentru aproape o jum─âtate din cre┼čterea cererii p├ón─â ├«n 2050. Aceasta ├«n condi┼úiile ├«n care ├«n anul 2017 cererea global─â pentru produse petrochimice a fost responsabil─â pentru o cantitate de petrol de 12 milioane barili pe zi (bpd), adic─â aproximativ 12% din cererea total─â de petrol.

Papa Francis le cere companiilor petroliere s─â gr─âbeasc─â tranzi╚Ťia c─âtre energie regenerabil─â

├Än urm─âtoarele decenii, companii petroliere precum Exxon Mobil ┼či Royal Dutch Shell inten┼úioneaz─â s─â investeasc─â ├«n complexe petrochimice, miz├ónd pe cre┼čterea cererii pentru plastic ├«n economiile emergente. De asemenea, marii produc─âtori de petrol din Orientul Mijociu, precum Arabia Saudit─â ┼či Kuweit, investesc ┼či ei ├«n complexe petrochimice pentru c─â ├«n unele cazuri pot c├ó┼čtiga mai mul┼úi bani prin convertirea ┼úi┼úeiului brut ├«n plastic dec├ót ├«n produse rafinate precum benzin─â, spune Birol.

Pe de alt─â parte, utilizarea plasticul a ajuns ├«n aten┼úia opiniei publice ├«n condi┼úiile ├«n care de┼čeurile din plastic ajung ├«n oceane unde afecteaz─â via┼úa marin─â, ceea ce a determinat unele ┼ú─âri s─â interzic─â, total sau par┼úial, sau s─â taxeze utilizarea pungilor de plastic de unic─â folosin┼ú─â.

Cu toate acestea, ├«n raportul s─âu IEA sus┼úine c─â eforturile guvernelor de a ├«ncuraja reciclarea ├«n ideea de a limita emisiile de CO2 vor avea doar un efect limitat asupra cre┼čterii sectorului petrochimiei. Potrivit celui mai agresiv scenariu al IEA, reciclarea ar afecta doar aproximativ 5% din cererea de produse chimice.

“Chiar dac─â au fost f─âcute eforturi substan┼úiale ├«n reciclare ┼či diminuare a plasticului de unic─â folosin┼ú─â, ├«n special ├«n Europa, Japonia ┼či Coreea de Sud, aceste eforturi au fost dep─â┼čite cu mult de cre┼čterea semnificativ─â a consumului de plastic ├«n economiile ├«n curs de dezvoltare” a subliniat IEA.

Complexele petrochimice pot folosi at├ót produse petroliere u┼čoare c├ót ┼či gaz petrol lichefiat. ├Äns─â gazele naturale devin din ce ├«n ce mai mult o materie brut─â preferat─â, ├«n special ├«n SUA unde a crescut produc┼úia de gaze de ┼čist.

Conform raportului IEA, petrochimia va fi responsabil─â pentru aproximativ 7% din cre┼čterea cu aproximativ 850 miliarde metri cubi a cererii mondiale de gaze naturale ├«ntre 2017 ┼či 2030, ┼či 4% din cre┼čterea preconizat─â p├ón─â ├«n 2050.

NASA: Cre╚Öterea cantit─â╚Ťii de metan din atmosfer─â, cauzat─â de industria de petrol ╚Öi gaze

Agen┼úia Interna┼úional─â a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agen┼úia a fost ├«nfiin┼úat─â ca r─âspuns la primul ┼čoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezerv─â.

Comentarii

comentarii