Pliculețe cu uleiuri esențiale care fac fructele și legumele să reziste mai mult

O companie din Chicago a inventat pliculețele Fruitbrite și Berrybrite care combat risipa alimentară prin faptul că ajută fructele și legumele să reziste mai mult timp, prelungindu-le viața chiar și de cinci ori.

Pliculețe cu uleiuri esențiale care fac fructele și legumele să reziste mai mult

În 2014, Aidan Mouat și Adam Preslar, colegi la Facultatea de Chimie la Northwestern University, discutau la o pizza despre risipa alimentară care se face la nivel mondial. Potrivit unui studiu, 30% din ceea ce este recoltat, nu ajunge niciodată să fie consumat. Asta înseamnă că toate resursele (forța de muncă, apă, bani, energie) folosite în acest proces sunt irosite.

Departamentul de Agricultură al SUA arată că în fiecare an americanii risipesc 11,3 miliarde de kilograme de fructe și legume culese, ceea ce înseamnă în jur de 30 de miliarde de dolari. Asta în timp ce 42,2 milioane de persoane din Statele Unite, dintre care 6,4 milioane de copii, nu au suficientă mâncare.

Compania Hazel Technologies din Chicago s-a născut din nevoia de a combate risipa alimentară, iar produsele inventate de cei doi este menit să țină la distanță dăunătorii și să prelungească viața alimentelor.

Pliculețe cu uleiuri esențiale care fac fructele și legumele să reziste mai mult

Fruitbrite și Berrybrite se comercializează sub formă de pliculețe de mărimea celor de zahăr sau a unor bucățele de hârtie care conțin terpene, uleiuri esențiale care se găsesc în majoritatea coniferelor, inhibator de etilenă și metilciclopropane. Terpenele protejează, în natură, plantele care le emit, prin descurajarea paraziților și a dăunătorilor, iar inhibitori de etilenă încetinesc procesul de maturare.

Berrybrite se poate folosi pentru fructe de pădure și struguri, iar Fruitbrite pentru mere, avocado, banane, busuioc, broccoli, smochine, cireșe, kale, kiwi, salată, mango, prune, roșii și multe altele.

Pliculețe cu uleiuri esențiale care fac fructele și legumele să reziste mai mult

Pentru a utiliza aceste două produse, nu trebuie decât să introduci săculețul sau bucățelele de hârtie, iar alimentele pot fi exportate, rezistând mult mai mult. De exemplu, în cazul bananelor, durata de depozitare poate crește de două ori, a merelor – de cinci ori, fără să fie nevoie de frigidere, iar avocado își păstrează culoarea cojii pentru o perioadă de trei ori mai mare. Împiedică deshidratarea și astfel pierderea în greutate a roșiilor cu 50% și reduce cu până la 80% schimbarea culorii salatei după depozitare.

Potrivit companiei Hazel Technologies, produsele Fruitbrite și Berrybrite sunt eficiente până la două săptămâni, iar săculeții sunt biodegradabili.

Produsele lor nu sunt inovatoare doar pentru că reduc risipa alimentară și elimină necesitatea de a pulveriza alimentele cu substanțe chimice, dăunătoare, ci le deschid piețe noi, mai îndepărtate, producătorilor.

Pliculețe cu uleiuri esențiale care fac fructele și legumele să reziste mai mult

spot_img

Ultimele știri