Lificiu: Majoritatea CET-urilor din tara pierd energie  

in Energie 19 June 2009 73 Views

 

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat,ca majoritatea CET-urilor din tara trebuie modernizate intrucat pierd energie, acestea fiind proiectate inainte de 1989 pentru a deservi cartiere mari si zone industrial, potrivit Mediafax.

"CET-urile trebuie modernizate pentru ca pierd energie. Ele au fost proiectate inainte de 1989 pentru cartiere mari si zone industriale, insa intre timp au aparut alte alternative, precum centralele de apartament", a declarat seful ANRE, Petru Lificiu, in cadrul sedintei Comisiei judetene de Dialog Social, desfasurata la Prefectura din Iasi.

Lificiu a adaugat ca aproximativ jumatate din energia termica produsa de CET-uri este transportata degeaba, intrucat numarul consumatorilor s-a redus considerabil.

"E ca si cum ai transporta marfa putina cu un camion urias, care consuma mult combustibil. Camionul poate fi inlocuit cu o furgoneta. Printre altele, trebuie reparate si retelele de distributie a energiei termice", a spus Lificiu.

Presedintele ANRE considera ca este necesara o politica guvernamentala coerenta, care sa presupuna modernizarea CET-urilor prin atragerea de investitii, efectul fiind reducerea costurilor.

"Nu e deloc simplu, pentru ca e nevoie de timp, dar mai ales de investitii masive", a spus Petru Lificiu.

 

Comentarii

comentarii