Ploaia devine tot mai frecventă în Groenlanda, accelerează topirea gheții

Ploaia devine tot mai frecventă în Groenlanda, chiar și în timpul iernii arctice, accentuând topirea gheții, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au fost surprinși să descopere că precipitațiile au căzut sub formă de ploaie chiar și în timpul lungii ierni arctice. De obicei, precipitațiile cad sub formă de ninsoare în iarnă, echilibrând topirea gheții din timpul verii.

Conform noii analize, la începutul perioadei studiate aveau loc aproximativ două episoade de ploaie pe timp de iarnă, însă până în 2012 numărul acestora a ajuns la 12.

Cu peste 300 de ocazii între 1979 și 2012, precipitațiile au declanșat topirea gheții. Majoritatea acestor episoade au avut loc în timpul verii, când temperatura aerului trece de 0 grade Celsius. Însă un număr tot mai mare de ploi a avut loc în timpul iernii.

„Am fost surprinși că plouă în timpul iernii. Are sens pentru că vedem fluxuri de aer cald venind dinspre Sud, dar este încă surprinzător să le vedem asociate cu precipitațiile.”, a explicat pentru BBC News Marilena Oltmanns, autoare principală a studiului.

Îndesirea precipitațiilor sub formă de ploaie are implicații semnificative. Chiar dacă ploaia cade în timpul iernii, apoi îngheață repede la loc, aceasta schimbă caracteristicile suprafeței gheții, lăsând-o mai netedă și mai întunecată, fiind predispusă să se topească mai rapid atunci când vine vara. Cu cât gheața este mai întunecată, cu atât absoarbe mai multă căldură de la soare, topindu-se mai rapid.

Groenlanda a devenit cea mai mare sursă de apă topită care contribuie la volumul oceanelor lumii. Rata topirii este cu 50% mai mare decât nivelurile pre-industriale și crește exponențial din cauza încălzirii globale cauzate de om, conform celui mai cuprinzător studiu realizat până acum despre topirea gheții din Groenlanda, publicat la sfârșitul anului trecut.

Deși topirea contribuie relativ puțin la creșterea nivelului mării, cercetătorii se tem că temperaturile în creștere vor spori fluxul de apă topită care ajunge în oceane.

Un alt studiu recent arăta că gheața Groenlandei se topește mai repede decât se estima până acum, ritmul topirii gheții fiind de patru ori mai mare decât în 2003. Dacă toată pătura de gheață a Groenlandei s-ar topi, nivelul mărilor s-ar ridica cu șapte metri, inundând majoritatea așezărilor costiere.

spot_img

Ultimele știri