Plogging pentru România. 3,5 tone de gunoaie, strânse din pădurea Cernica

in EcoLIFESTYLE, Poluare 24 August 2020 168 Views

36 de voluntari au colectat, la jumătatea lunii august, 3,5 tone de deșeuri – din care 1,5 tone de plastic, din pădurea Cernica. Inițiativa a făcut parte din evenimentul „Plogging pentru România”, care va avea loc și în Constanța și Prahova.

„Am fost 36 voluntari, cicliști, alergători, oameni iubitori de natură, cu toții am făcut echipă la Plogging pentru România, Ediția 3, Cernica: am strâns gunoaie și am luminat pădurea și după aceea ne-am antrenat: sâmbătă am avut tură de bicicletă și duminică de alergare”, au transmis organizatorii Plogging pentru România.

Următoarele weekenduri de plogging vor fi 12-13 septembrie (Constanța) și 19-20 septembrie (Prahova), când sportivii amatori vor curăța gunoaiele din păduri în timp ce vor alerga sau vor merge pe bicicletă.

Cei interesați să se alăture proiectului și să devină voluntari pentru unul dintre cele trei evenimente se pot înscrie pe platforma oficială.

Până acum, prin acțiunile eco sportive Plogging pentru România s-au strâns aproximativ 7 tone de gunoaie și plastic din păduri, la care se adaugă cele 3,5 tone strânse în weekendul 15-16 august, în pădurea Cernica.

Potrivit inițiatorul proiectului, Asociația Adrenallina Media, evenimentele „Plogging pentru România” se vor derula respectând normele legislative în vigoare privind siguranța în contextul Covid-19: în cadrul acțiunilor, grupurile de sportivi amatori voluntari în proiect vor fi împărțiți în grupuri de maximum 10 persoane, vor respecta distanțarea și vor purta masca de protecție.

Plogging pentru România Ediția 3 este finanțat de programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.

„Ne propunem să curățăm de plastic și deșeuri, de sticle și gunoi menajer pădurile din România, să le lăsăm în urmă luminoase, aerisite, curate, așa cum trebuie să fie mereu. Și vom face asta în alergare sau pe bicicleta, prin evenimente eco-sportive”, au transmis organizatorii.

Conceptul de strângere a gunoaielor în alergare poartă numele de plogging, este de origine suedeză și este compus din două cuvinte: jogging + plocka up (a ridica, în limba suedeză).

Fiecare ediție a programului Plogging pentru România presupune aproximativ cinci ore de strâns gunoaie și deșeuri, urmate apoi de o tură de alergare, bicicletă, hiking sau alt tip de mișcare, în pădurea proaspăt curățată.

Asociația contorizează kilometrii pe care îi parcurge cu voluntarii în alergare sau cu bicicleta și, bineînțeles, kilogramele de deșeuri strânse, pe pagina proiectului.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii