Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Marea Groapa de gunoi din Pacific face subiectul unui studiu

Expertii marini din California au inceput saptamana aceasta o expeditie spre mijlocul Pacificului de nord pentru a studia acumularea de deseuri ce se intinde pe cateva sute de kilometri, intr-o zona cunoscuta ca „Marea Groapa de gunoi din Pacific”, informeaza Reuters.

Cei aproximativ 30 de cercetatori de la Institutul de oceanografie Scripps, tehnicieni si membri ai echipajului s-au imbarcat pe un vas duminica si vor petrece trei saptamani in larg. Ei vor studia cate deseuri s-au acumulat in zona, cum se distribuie materialele si in ce fel este afectata viata marina. Vasul New Horizon, lung de aproape 52 de metri este echipat cu un laborator de cercetare, dar oamenii de stiinta vor preleva si mostre pe care le vor studia pe uscat.

Subiectul central al studiului va fi planctonul, alte microorganisme, pestii de mici dimensiuni si pasarile. Cercetatorii sunt ingrijorati de efectul pe care il pot avea fragmentele mici de plastic asupra organismelor ce traiesc aproape de fundul oceanului.

Deseurile sunt purtate spre aceasta zona din apropierea Insulelor Hawaii de curentii oceanici circulari. Majoritatea gunoaielor consta in particule mici de plastic ce plutesc deasupra apei sau foarte aproape de suprafata, facandu-le imposibil de detectat din avion sau in imaginile din satelit.

Pata de gunoi se poate deplasa chiar si pe distante de peste 1.500 de kilometri in fiecare sezon, in functie de curenti. In perioadele in care apa este mai calda decat media, cum este cazul cand se formeaza fenomenul El Nino, deseurile ajung foarte departe in emisfera sudica.

Pe langa pericolele cu care se confrunta vietuitoarele marine din cauza deseurilor, cercetatorii vor studia si potentialele substante poluante ce pot fi transportate de particule, cum sunt pesticidele. In plus, organismele microscopice transportate de deseuri s-ar putea transforma in specii invazive daca sunt purtate pe distante foarte mari.

Foto: resourceactionprograms.org

spot_img

Ultimele știri