Primăria București le-a cerut operatorilor de salubritate să curețe praful de pe străzi

in Poluare, Slider homepage, Transport 30 January 2020 1,296 Views

În urma articolului publicat marți de Green Report, Primăria București a trimis în această dimineață un ordin tuturor operatorilor de salubritate să curețe străzile de praf. Patru din cele șase primării de sector ne-au confirmat că au desfășurat în decursul acestei zile astfel de operațiuni.

Green Report semnala marți că operatorii de salubritate au încetat să mai aspire și să spele străzile din București la 1 noiembrie, conform contractului care prevede ca iarna să se desfășoare lucrări de deszăpezire. Contractele cu primăriile sunt încheiate în baza unei normative naționale din 1973. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de praf, iar în lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de PM10 și PM2,5 sunt foarte ridicate.

„În București, de aproape trei luni nu s-a mai făcut nimic, pentru că la 1 noiembrie a încetat această spălare. În schimb, clima s-a schimbat. Uite că n-a mai venit zăpada. Mai mult de atât, sunt 10 grade acum și bate soarele. Nu s-a mai făcut nimic pentru că primăriile nu dau o directivă, pentru că altfel vine Curtea de Conturi și cere banii înapoi: «Cum ai putut să speli în ianuarie, că e iarnă?». Nu se uită nimeni că sunt 10 grade afară, e soare și e praf. E un aer nerespirabil în oraș. E normal să existe praful ăsta dacă nu se face nimic. Orașul a rămas într-o situație inedită. N-are zăpadă, n-are cine reține mizeria, dar nici nu mai spălăm de trei luni. Noi, ca operatori, suntem blocați în chestia asta”, spunea Dan Ceaușescu, director de marketing Urban SA.

Potrivit unor informații din interior, operatorii de salubrizare au primit joi mesaje, pe cale orală, atât de la primăriile de sector, cât și de la Primăria București, să înceapă activități de curățare a carosabilului. Măturatul, aspiratul și spălatul se vor desfășura zilnic, în următoarele 10 zile, apoi vor fi emise noi ordine, în funcție de evoluția vremii.

Contactate de Green Report, patru din șase primării au confirmat că au desfășurat astfel de activități pe parcursul zilei de azi. Primăriile sectoarelor 1 și 3 au transmis că vor oferi astfel de informații numai în urma unor sesizări în scris, cărora le vor răspunde în termenul legal de 30 de zile.

„S-a început activitatea de combaterea prafului, cu măturat, aspirat și spălat. Bineînțeles, cine are utilaje. Noi am început dimineață. Am golit cisternele de soluție de deszăpezire și le-am umplut cu apă. Primele tratamente le facem și cu detergent, pentru că străzile sunt foarte murdare și soluția împotriva prafului n-are efect când e multă mizerie”, a declarat Ceaușescu.

Potrivit acestuia, după spălarea cu detergent, care este biodegradabil și ecologic 100%, se spală cu un amestec de apă cu clorură de magneziu.

„Are un efect de lipici, zici că e apă cu zahăr, și reține praful mai bine. Dacă dăm acum numai cu apă, efectul poate să țină două, trei ore. Dar dacă dau cu această soluție, poate să țină chiar și mâine, dacă nu plouă”, a explicat acesta.

Astăzi, înainte de reuniunea Comitetului Naţional pentru Deşeuri, ministrul Mediului a comentat importanța unor servicii eficiente de salubrizare.

„În ceea ce priveşte salubrizarea eficientă a străzilor din Bucureşti, (n.r ar fi) mai bine de 45% un aer mult mai curat în Bucureşti, dacă firmele de salubritate ar face o salubrizare eficientă a străzilor Capitalei. În mod normal, primarul general al Capitalei ar trebui să întrebe firmele de ce nu fac acest proces cum ar trebui, pentru că este una din principalele cauze ale poluării aerului din Bucureşti”, a mai spus ministrul.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii