PMB va colabora cu autorităţile din Tokyo pentru reducerea poluării generată de trafic

in Poluare, Transport 24 October 2018 162 Views

Primarul General, Gabriela Firea, a vizitat miercuri, alături de Ambasadorul României în Japonia, Tatiana Iosiper și prefectul Capitalei, Centrul de Control al Traficului din Tokyo, unul dintre cele mai moderne din lume. Centrul monitorizează traficul și ambuteiajele, servind la fluidizarea traficului, la reducerea poluării generate de transportul rutier și la managementul accidentelor.

Oficialii români şi japonezi au convenit să pună bazele unei colaborări pe termen lung, prin constituirea unor grupuri de lucru comune în mai multe domenii, printre care şi reducerea poluării.

Peste 200 de milioane de euro pentru fluidizarea traficului în București

Centrul din Tokio colectează date de la semafoarele și detectoarele instalate în trafic, legate direct la sistem, le analizează și transmite publicului rezultatele. Șoferii pot afla în timp real informații generate de sistem printr-un post radio dedicat, prin aplicațiile realizate în acest scop și de pe panourile electronice de informare montate în oraș. Există 17.000 de detectoare în Zona Metropolitană Tokyo și 18.000 de semafoare, jumătate dintre acestea fiind accesate de la Centrul de Control al Traficului.

“După două zile de întâlniri cu înalţi oficiali din Tokyo, pot spune că această metropolă reprezintă, pentru Bucureşti, un model de bune practici în cel puţin două direcţii: proiectele de reducere a consecinţelor cauzate de producerea cutremurelor şi managementul traficului”, a declarat Gabriela Firea, citată în comunicat.

Ea a adăugat că, dat fiind faptul că traficul urban este unul dintre cei mai importanţi factori de poluare a aerului, a prevăzut măsuri de reducere a traficului în Planul Integrat privind Calitatea Aerului, care stipulează limitarea circulaţiei maşinilor poluante.

“Ca primă măsură concretă, am iniţiat Programul de eco-vouchere, prin care ne dorim să eliminăm din trafic maşinile cu grad ridicat de poluare, lansarea având loc chiar zilele acestea. Cetăţenii care îşi casează maşinile vechi vor primi vouchere de aproximativ 2.000 de euro, cu care pot achiziţiona fie electronice şi electrocasnice, fie alte maşini nepoluante. Peste 5.000 de vouchere vor fi distribuite”, a menţionat Firea.

Trafic Bucuresti | Locul 1 în Europa și 5 în lume

Guvernatorul metropolei Tokyo a arătat că, pe lângă proiecte de infrastructură, măsurile aplicate se concentrează pe scăderea poluării, prin înlocuirea treptată a parcului de mijloace de transport în comun cu vehicule electrice sau care folosesc propulsia cu hidrogen.

Comentarii

comentarii