Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

MM: Romania risca procedura de infringement pe arii protejate din lipsa banilor

Romania poate scapa de procedura de infringement pe arii protejate daca demonstreaza Comisiei Europene ca face pasi in sensul rezolvarii problemelor din domeniu, a declarat, pentru Green Report, Silviu Megan, directorul Directiei Conservarea Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului. Desi mai are putin timp pana in septembrie cand expira termenul dat de UE, tara noastra mai are sanse sa evite declansarea procedurii, sustine Silviu Megan.

Motivul pentru care Romania risca procedura de infringement este esecul in a desemna noi arii protejate pe teritoriul tarii. “Nu am reusit sa desemnam noi arii din lipsa de resurse financiare necesare contractarii unui studiu amplu pe baza caruia sa se faca desemnarile”, ne-a declarat directorul Directiei pentru Biodiversitate. Acesta a invocat criza financiara ca principala cauza a acestui esec, explicand ca in conditiile in care se taie din bugetele de la educatie sau sanatate, cu atat mai putin se gasesc bani pentru acest studiu.

Silviu Megan a adaugat ca se vor face toate demersurile pentru evitarea declansarii procedurii de infringement, in sensul ca se vor cauta finantari prin Axa 4 a Programului Operational Sectorial Mediu. “Daca in septembrie se va vedea ca Ministerul Mediului a incheiat un contract in vederea realizarii studiului si ca este pe drumul cel bun, Comisia Europeana poate si in aceste conditii sa spuna ‘Romania te duci la Curtea de Justitie’ sau ‘hai s-o lasam sa-si faca treaba’” , a mai spus Silviu Megan.

Cele doua scrisori, primii pasi ai procedurii de infringement, au fost deja trimise la Guvern, termenul de raspuns la cea de-a doua scrisoare fiind septembrie.

In urma seminariilor biogeografice care au avut loc in luna iunie 2008 in Romania, reprezentantii CE au solicitat tarii noastre sa desemneze noi situri de importanta comunitara sau sa extinda unele situri deja existente. Recomandarea a fost facuta ca urmare a obtinerii calificativelor insuficient moderat si insuficient major acordate unor specii si habitate de interes comunitar, se arata in raspunsul Ministerului Mediului formulat la solicitarea Coalitiei Natura 2000.

spot_img

Ultimele știri