Monitorul de Vrancea: Mai multe ambalaje reciclate

in Poluare 13 June 2009 56 Views

Folosirea containerelor de colectare selectiva a deseu-rilor a condus la cresterea cu 30% a materialelor recupe-rate, fata de anul trecut. In 2008, aproximativ 10 procente din ambalajele aruncate erau reciclate, iar in acest an s-a ajuns la 40 de procente. In judet sint colectate lunar 21 tone peturi, 80 de tone de plastic si 225 tone hirtie.

Din aceste materiale reciclabile colectate, doar 20% sint produse de populatie, in timp ce restul de 80% sint produse de operatori economici. Agentia pentru Protectia Mediului are sarcina de a monitoriza gestionarea amba-lajelor pe toata durata anului.

„Aceasta crestere a materialelor reciclabile pe care le recuperam se datoreaza faptului ca aproape toate primariile din judet s-au dotat cu containere de colectare selectiva a ambalajelor si astfel, acestea nu mai sint aruncate la gropile de gunoi. In jur de 10-15 containere exista la nivelul fiecarei comune“, a declarat Cornel Loghin, consilier gestiune deseuri si chimicale. La nivelul Focsaniului, Compania „Eco-Rom Ambalaje“ a instalat 93 de containere de colectare selectiva, prin care se urmareste refolo-sirea cit mai multor produse reciclabile, astfel ca acestea sa nu mai fie aruncate la gunoi.

„Aproximativ 15% din gunoiul menajer este constituit din materiale reciclabile. Daca oamenii au alternativa, adica daca vor avea unde sa depoziteze selectiv gunoiul, o vor face. In mediul rural este cu atit mai simplu, deoarece cuvintul primarului cintareste foarte greu pentru cetateni“, a mai spus Cornel Loghin.

Comentarii

comentarii