Baraj din bani olandezi pentru prevenirea inundatiilor romanesti

in Apa 28 June 2009 78 Views

Un baraj realizat in apropierea comunei Botoroaga, in Bazinul Calnistea, a fost inaugurat, sambata, in prezenta mai multor autoritati, specialisti in gospodarirea apelor si localnici. La inaugurare a participat si o delegatie numeroasa din provincia olandeza Overijssel, administratia publica de aici avand, inca din anul 2003, o colaborare cu Consiliul Judetean Teleorman in domeniul managementului surselor de apa, informeaza Agerpres.

Barajul de la Botoroaga reprezinta materializarea unui proiect-pilot finantat prin Programul "Parteneri pentru apa" de Agentia pentru afaceri internationale din cadrul Ministerului Afacerilor Economice din Olanda, cu scopul de a se preveni inundatiile din aceasta parte a Teleormanului. Ministrul pentru mediu si agricultura din provincia Overijssel, Peter Jansen, a declarat ca marile probleme generate de schimbarile climatice impun autoritatilor locale adoptarea de masuri menite sa asigure echilibrul intre mediu si economie. Potrivit sursei citate, experienta olandeza privind managementul riscurilor de inundatii poate constitui si in perioada urmatoare suportul colaborarii dintre cele doua administratii regionale.

De altfel, in ultimii ani, prin aceasta cooperare bilaterala s-au initiat in Teleorman planuri de actiune pentru imbunatatirea calitatii apei din localitati rurale, colectarea apelor reziduale si implementarea unui sistem de sanitatie ecologica. Vicepresedintele Consiliului Judetean Teleorman, Eugen Vlad, a precizat ca vizita oaspetilor constituie un bun prilej pentru stabilirea de noi coordonate ale acestei colaborari, "profitand si de faptul ca putem invata din respectul fata de munca al poporului olandez". 

Duminica, oaspetii se vor afla in orasul Zimnicea, iar luni vor participa la manifestarile organizate in municipiul Turnu Magurele de Asociatia Euro Teleorman cu prilejul Zilei Internationale a Dunarii.

Comentarii

comentarii