O ora de intuneric pentru Terra VEZI VIDEO

Peste o mie de edificii prestigioase, precum Turnul Eiffel, Piramidele si Sfinxul, au fost cufundate, sambata, in intuneric, in cadrul actiunii "Ora Pamantului" al carei scop este promovarea luptei impotriva poluarii si incalzirii globale, informeaza AFP, citat de Mediafax.

Aceasta a patra editie a evenimentului, care a avut loc la trei luni dupa esecul Summitului de la Copenhaga, a avut un succes mai mare, 125 de tari, inclusiv Romania, anuntandu-si participarea, comparativ cu cele 88 de state care au participat la editia precedenta.

"Primirea de care a avut parte acest eveniment a fost impresionanta. Numarul de raspunsuri primite a fost superior celui de anul trecut", a declarat Andy Ridley, fondatorul acestei initiative. "Operatiunea Earth Hour are scopul de a depasi frontierele geografice si economice", a adaugat el.

Aceasta miscare s-a nascut la Sydney, in 2007, cand 2,2 milioane de persoane au oprit toate aparatele consumatoare de electricitate din locuintele lor, timp de 60 de minute, pentru a sensibiliza opinia publica in legatura cu consumul excesiv de energie si cu poluarea provocata de emisiile de dioxid de carbon.

Aceasta operatiune, organizata la initiativa World Wide Fund for Nature (WWF), a capatat o dimensiune mondiala in 2008.

Peste 1.200 de cladiri celebre din toata lumea si-au oprit sistemele de iluminare incepand cu ora locala 20.30.

Numeroase grupuri multinationale au devenit partenerii acestui eveniment.

Beneficiind de decalajul orar, Sydney a avut onoarea de a fi primul mare oras din lume care a stins lumina, odata cu oprirea sistemului de iluminare al celebrei cladiri a Operei. Alte monumente prestigioase au urmat-o: Piramidele si Sfinxul, in Egipt, Fontana di Trevi si Turnul din Pisa, in Italia, Turnul Eiffel, in Paris etc.

La Beijing, Orasul Interzis si "Cuibul de pasare" – stadionul olimpic din 2008 – s-au cufundat si ele pentru o ora in intuneric. Aceste constructii au capatat astfel un aspect simbolic in lupta impotriva poluarii intr-o tara cu o crestere economica rapida, dar care a devenit deja cea mai mare sursa de poluare a planetei.

In Japonia, Memorialul Pacii din Hiroshima a participat la aceasta initiativa, iar trusturile Sony, Sharp si Asahi au oprit iluminarea sediilor lor din Tokyo.

In Dubai, Burj Khalifa, cel mai inalt turn din lume, care atinge 828 de metri, a fost si el cufundat in intuneric.

"Toata lumea stinge lumina pentru o ora" este declaratia prin care si Romania s-a alaturat, pentru a doua oara, campaniei globale "Ora Pamantului".

In decembrie 2009, Conferinta de la Copenhaga, aflata sub egida ONU, s-a incheiat printr-un acord minimal, semnat de mai putin de 30 de state din cele 192 prezente.

Acordul fixeaza ca obiectiv principal limitarea cresterii temperaturii medii a planetei la cel mult doua grade Celsius, insa a ramas foarte evaziv in ceea ce priveste mijloacele de a atinge acest obiectiv si nu a fixat niciun obiectiv in termeni de cifre pe perioada scurta (2020) sau medie (2050).

Tarile mari in dezvoltare, precum China si India, s-au coalizat pentru a anihila orice tentativa care incearca sa le impuna anumite restrictii. In plus, ele acuza ca obiectivele de reducere a consumului de electricitate anuntate de tarile industrializate sunt departe de a fi realiste.

spot_img

Ultimele știri