Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Polemică aprinsă în Islanda, după ce pescarii au ucis o balenă rară

Balenă albastră sau hibrid? O polemică ia proporţii în Islanda după acuzaţiile aduse de o organizaţie pentru protecţia animalelor care afirmă că un exemplar de balenă albastră ar fi fost ucis pentru prima dată după 50 de ani, informează AFP.

„Nu a existat o balenă albastră vânată cu harponul de nimeni în ultimii 50 de ani până acum”, a declarat „Sea Shepherd”, o mișcare internațională non-profit de conservare marină.

Grupul, care a publicat fotografii ale mamiferelor care au fost sacrificate pentru export în noaptea de 7 iulie, a declarat că pescarii „au pozat lângă balenă și chiar pe aceasta, semn ce arată că știau foarte bine ca aceea e o balenă albastră rară”.

Dar experții islandezi nu sunt complet siguri dacă este într-adevăr cel mai mare leviatan din lume, pe care Comisia Internațională pentru Vânătoarea de Balene a fost protejat din 1966. De asemenea, nu sunt siguri dacă ar putea fi o specie numită „balena netedă”, pe cale de dispariție, al doilea animal ca mărime de pe planetă, care poate fi vânat în mod legal numai în Islanda, în ciuda unui moratoriu internațional asupra vânătorii de balene.

Cu toate acestea, mai mulţi experţi din Islanda pun la îndoială afirmaţiile făcute de Sea Shepherd.

Este un hibrid rezultat din încrucişarea unei balene albastre – specie protejată din 1966 şi interzisă vânătorii de Comisia internaţională pentru vânătoarea de balene – şi o balenă cu înotătoare?

Potrivit specialiştilor, animalul capturat cu harponul prezintă caracteristici asemănătoare balenei albastre, dar şi balenei cu înotătoare, al doilea cel mai mare animal de pe planetă după balena albastră. Compania islandeză Hvalur hf, specializată în capturarea acestor animale, a primit în aprilie permisiunea de a se întoarce pe mare fiind autorizată să vâneze doar exemplare de balenă cu înotătoare, precizează sursa citată.

„Aceasta prezintă o zonă dorsală mare cu o aripă mică, similar balenelor cu înotătoare, ceea ce ar putea explica de ce a fost ucisă”, a indicat Gisli Vikingsson, specialist în biologie marină şi balene în cadrul Institutului de cercetare marină şi de apă dulce. ”Pe de altă parte, dimensiunea şi semnele de pe laterale sunt apropiate de cele ale balenei albastre”, a adăugat el pentru AFP.

Între timp rezultatele testelor ADN, au confirmat că balena ucisă era o specie hibrid.

”Am capturat-o cu harponul crezând că este o balenă cu înotătoare”, s-a apărat Hvalur hf prin vocea directorului Kristjan Loftsson intervievat de AFP. „Vedem mereu balene albastre pe mare însă nu ne atingem de ele pentru că le identificăm datorită suflului emis prin orificiile respiratorii”, a adăugat el.

Potrivit lui Vikingsson, evenimentul reprezintă o premieră, aceasta fiind prima dată când a fost observată o specie hibridă derivată dintr-o încrucişare între balena albastră şi balena cu înotătoare, un fenomen rar. Din 1987, cinci astfel de animale au fost observate pe teritoriul islandez, conform lui Loftsson. Toate aceste exemplare sunt infertile.

„Hibrizii sunt mai rari decât balenele albastre care sunt incluse pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia”, a subliniat la rândul său Sigursteinn Masson, responsabil în cadrul filialei islandeze a Fondului internaţional pentru protecţia animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW).

În prezent, nicio lege nu reglementează vânătoarea exemplarelor de balene hibride. Pe de altă parte, comercializarea acestora este reglementată de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie, precizează AFP.

spot_img

Ultimele știri