Polemică aprinsă între companii și autorități, pe tema CSR

Mona Nicolici, Petrom: „Spuneți tot timpul că noi, cei din companii, avem responsabilitatea să facem. Dar ce trebuie și ce faceți dumneavoastră, de la ministere, în ceea ce privește sustenabilitatea, dezvoltarea durabilă a României și responsabilitatea în general?”. Adrian Dobre, Ministerul Muncii: „Nu am spus că dumneavoastră, companiile, trebuie să faceți. Dacă faceți sau nu proiecte de CSR este la latitudinea deciziei dumneavoastră. Aveți libertatea acestei deciziei, care este mai ușoară decât a sistemului guvernamental”.

10_29_csr

Iată doar un fragment din dialogul dintre reprezentanții companiilor și cei ai autorităților publice, în cadrul unei dezbateri pe tema CSR-ului în România, organizate astăzi la Ministerul Mediului. Dezbaterea trebuia să fie centrată pe percepția managerilor de CSR referitoare la evoluția domeniului. Reprezentanții câtorva companii au profitat însă de ocazie, pentru a reproșa autorităților prezente lipsa de implicare în susținerea proiectelor de CSR inițiate de companii.

Mona Nicolici, managerul departamentului de sustenabilitate din cadrul OMV Petrom, a imputat Ministerelor necunoașterea proiectelor din domeniu și lipsa acțiunilor concrete.

Mi s-a părut că vorbiți ca și cum companiile din România astăzi au aflat despre CSR sau despre sustenabilitate și că fac asta de foarte puțin timp. Vreau să vă spun, dacă nu știți, că noi facem asta de cel puțin 10 ani, mai bine sau mai rău. Facem lucruri foarte mari pentru România, despre care nu știu dacă știți, pentru că nimeni nu a făcut un studiu până acum să vedeți cât au investit companiile din România în proiecte de responsabilitate socială și nu doar în proiecte sociale. Mi s-a părut că spuneți tot timpul că cetățenii trebuie să facă, noi cei din companii avem responsabilitatea să facem. Dar ce trebuie și ce faceți dumneavoastră de la Minister în ceea ce privește sustenabilitatea, dezvoltarea durabilă a României și responsabilitatea în general?

Reprezentantul OMV Petrom a mai reproșat apoi lipsa unui răspuns prompt din partea autorităților în semnarea de parteneriate:

Eu, de exemplu, mă străduiesc de câteva săptămâni să intru în legătură cu oamenii de la Ministerul Muncii pentru a face un proiect național pe educație și mi-a fost cam greu să îi conving să vină. Pare că este responsabilitatea mea și a companiei în care lucrez și nu a lor să lucrăm împreună la o reformă națională.

Acest punct de vedere a fost susținut și de Raluca Istrate, manager sustenabilitate Mega Image:

Dacă ne-ați putea ajuta concret cu niște soluții: cum să facem noi să scurtăm drumul de la corporație la minister, la agenție? Căci este lung și anevoios. Noi încercăm de vreo câteva luni de zile să obținem un răspuns. Pentru noi, corporații, companii, timpul este una dintre resursele pe care le avem cel mai puțin și pentru noi, realmente, timpul înseamnă bani, bani pierduți, mulți.

Răspunsul din partea autorităților a fost ceva mai temperat. Florin Petcu, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, a precizat că inițiativele companiilor sunt cunoscute, dar că nu sunt numeroase.

Prin ANPM, sunetm implicați în foarte multe proiecte de mediu. Cu regret o spun, sunt foarte puține companii care se implică efectiv în proiecte de mediu, deși beneficiază într-un fel și de resursele naturale pe care le are România. Din câte cunosc eu, nu sunt mai mult de 20. Cu orice companie care a dorit să facă un proiect cu mine, m-am întâlnit la mine în birou și am stat de vorbă.

În urma acestei declarații, schimbul de replici a continuat. Mona Nicolici a precizat că nu în aceasta constă implicarea: „Dar nu despre asta vorbim. Dacă o companie nu vine la dumneavoastră în birou, nu înseamnă că nu se implică. Nu noi trebuie să venim la dumneavoastră să facem proiecte. Ci, dacă noi le facem, ar trebui să avem parteneri Ministerele.”

Florin Petcu a contrazis-o, precizând că autoritățile nu au acest drept: „Nu își permite niciun secretar de stat sau un ministru să vină la o companie cum este Petrom să-i spună să reinvestească din profit într-un proiect împreună cu noi.”

Ideea sa a fost susținută parțial și de Adrian Dobre, Secretar de Stat în Ministerul Muncii. Referindu-se la așteptările pe care le au autoritățile de la companii, invocate de Mona Nicolici,  Adrian Dobre a rectificat:

Nu am spus că dumneavoastră, companiile, trebuie să faceți. Dacă faceți sau nu proiecte de CSR este la latitudinea deciziei dumneavoastră. În ce campanii vă implicați este la latitudinea companiei. Cât alocați din profitul operațional iarăși este la latitudinea dumneavoastră. Aveți libertatea acestei decizii, care este mai ușoară decât a sistemului guvernamental, care, în mod evident, este mai rigid decât cel al companiilor private, fiind mult mai mare. Nu cred că noi vă suntem parteneri. Nu, noi suntem angajații dumneavoastră, pentru că dumneavoastră plătiți taxele din care noi ne încasăm salariile. Că instituțiile statului pot fi partenere cu companiile pe proiecte, asta este cu totul altă viziune.

Colaborarea în cadrul proiectelor de CSR a fost însă doar un punct al dezbaterii. Din păcate, diferențele de viziune sunt mult mai ample și reflectă o înțelegere diferită a însuși conceptului vizat, responsabilitatea socială corporativă. România pare că nu cunoaște încă definiția CSR.

spot_img

Ultimele știri