Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Politica, mai importanta decat dezvoltarea tehnologica in lupta cu incalzirea globala

Un nou studiu arata ca schimbarile de politici si nu dezvoltarea tehnologica, sunt necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, informeaza ENN.

Conform autorilor studiului, Richard Eckaus de la MIT (Institutul Tehnologic Massachusetts) si Ian Sue Wing de la Universitatea din Boston, nivelurile de substante poluante din aer ar putea creste mai repede in urmatorii 50 de ani decat au facut-o in ultima jumatate de secol.

"Schimbarile tehnologice nu vor reduce neaparat dependenta de combustibili fosili. Taxele pe energie sau un sistem de folosire a energiei si comertul permiselor de emisii sunt imperios necesare", a declarat Eckaus.

Studiul, publicat in numarul din noiembrie al revistei Energy Policy, arata ca Statele Unite au avut o rata de crestere a consumului de energie de 2,2% din 1958 pana in 1996 si o rata de crestere de 1,6% din 1980 pana in 1996. Autorii prezic o accelerare a cresterii consumului de energie si de emisii intre 2000 si 2050 bazate pe informatiile din ultima jumatate de secol. "Rata cresterii ar putea creste cu jumatate de procent sau chiar mai mult, ceea ce devine semnificativ in 50 de ani", a aratat Eckaus.

In prezent, guvernele lumii negociaza la Bali un plan international pentru reducerea emisiilor de gaze poluante care sa succeada protocolul Kyoto in 2012. Desi unele tari continua sa sustina reducerile voluntare de emisii, Eckaus spune ca imboldurile economice sunt imperative.

"Nu exista motive sa gandim ca tehnologia are potential pentru a reduce consumul de energie si in acelasi timp sa treaca testul economiei. Pentru Statele Unite este neatragatoare din punct de vedere politic dar pentru Europa, unde gazul costa sase dolari galonul, solutia este simpla: scumpiti energia si oamenii vor folosi mai putina", a adugat Eckaus.

Autorii studiului admit ca este prea devreme sa excluda rolul tehnologiei in rezolvarea crizei incalzirii globale. Cu toate acestea, "am descoperit ca, in ciuda preturilor din ce in ce mai mari ale energiei, schimbarile tehnologice nu sunt responsabile pentru reduceri ale emisiilor si chiar s-ar putea sa fi avut efectul opus".

Foto:

spot_img

Ultimele știri