17 milioane de bebelusi traiesc in zone de 6 ori mai poluate decat limitele admise

in Poluare 8 December 2017 78 Views

Cel pu╚Ťin 17 milioane de copii mai mici de un an tr─âiesc ├«n zone ├«n care poluarea din aer ├«nregistreaz─â niveluri de 6 ori mai mari dec├ót limitele recomandate. Avertismentul vine din partea speciali╚Ötilor UNICEF, care au folosit imagini surprinse din satelit pentru a identifica cele mai afectate regiuni.

UNICEF poluare copii

Dezvoltarea bebelu╚Öilor este influen╚Ťat─â semnificativ de poluarea din aer ├«n primele 1000 de zile din via╚Ťa lor. Se pare c─â pl─âm├ónii nu sunt singurii afecta╚Ťi, substan╚Ťele chimice din aer ├«mpiedic├ónd ╚Öi dezvoltarea creierelor.

Creierul unui nou-n─âscut este mai vulnerabil dec├ót cel al adul╚Ťilor, ├«ntruc├ót este mai mic, copilul respir─â mai rapid, iar sistemul lui imunitar nu este pe deplin dezvoltat.

12 milioane dintre cele 17 milioane de copii afecta╚Ťi locuiesc ├«n Asia de Sud, unde nivelurile de poluare cresc ├«ntr-un ritm accelerat.

Ce boli poate provoca poluarea

Particulele ultrafine din aer sunt at├ót de mici ├«nc├ót pot p─âtrunde ├«n s├ónge, pot c─âl─âtori spre creier ╚Öi pot afecta bariera hematoencefalic─â, ceea ce poate cauza inflama╚Ťii.

Unele particule, precum magnetitele, pot pătrunde în corp prin nervul olfactiv și prin intestin. Din cauza încărcăturii lor magnetice, pot cauza stres oxidativ, care poate provoca ulterior boli neurodegenerative.

╚śi particulele cunoscute ca hidrocarburi aromatice polinucleare au un efect negativ. Acestea pot afecta p─âr╚Ťi ale creierului care faciliteaz─â comunicarea neuronilor, proces care st─â la baza proceselor de ├«nv─â╚Ťare ╚Öi dezvoltare la copii.

M─âsuri recomandate pentru reducerea polu─ârii

Potrivit speciali╚Ötilor UNICEF, cel mai eficient mod de a ├«mbun─ât─â╚Ťi calitatea aerului este aceea de a investi ├«n surse de energie regenerabile, curate, care s─â ├«nlocuiasc─â folosirea combustibililor fosili. Ei sus╚Ťin c─â, deopotriv─â, autorit─â╚Ťile ar trebui s─â garanteze un transport public accesibil ╚Öi s─â m─âreasc─â suprefe╚Ťele de spa╚Ťii verzi din ora╚Öe. Nu ├«n ultimul r├ónd, ar trebui s─â asigure un bun management al de╚Öeurilor, pentru a preveni arderea de╚Öeurilor ╚Öi eliberarea de substan╚Ťe chimice periculoase ├«n aer.

Pentru protejarea copiilor, exper╚Ťii recomand─â m─âsuri speciale. Ei sugereaz─â ca transportul copiilor s─â se fac─â ├«n perioade ale zilei cu niveluri mici de poluare, iar ├«n cazul ├«n care acest lucru nu este posibil, s─â li se ofere m─â╚Öti anti-poluare. Planificarea urban─â poate de asemenea fi de ajutor: produc╚Ťia industrial─â sau alte activit─â╚Ťi poluante nu ar trebui s─â se desf─â╚Öoare l├óng─â ╚Öcoli sau spitale.

Comentarii

comentarii