Poluarea produce efecte inedite: uscatul rufelor în balcon ar putea deveni istorie

in Poluare 8 April 2021 181 Views

Tot mai mul╚Ťi rom├óni renun╚Ť─â s─â ├«╚Öi mai usuce rufele pe balcon sau ├«n curte, ├«n marile ora╚Öe, pe fondul accentu─ârii polu─ârii. Un efect direct – ├«n pandemie, pia╚Ťa usc─âtoarelor de rufe a crescut cu 72,7%, arat─â datele Candy Hoover Rom├ónia.

Interesul în creștere al românilor pentru uscătoarele de rufe este pus de specialiști în directă legătură și cu nivelul poluării.

,,├Än Bucure╚Öti, ├«n Bra╚Öov, ├«n Timi╚Öoara, Craiova ╚Öi ├«n alte mari ora╚Öe, nivelul polu─ârii a devenit o real─â problem─â. Praful ╚Öi noxele au f─âcut ca, ├«n multe cazuri, uscarea tradi╚Ťional─â a rufelor s─â nu mai poat─â fi posibil─â. Restric╚Ťionarea func╚Ťion─ârii magazinelor specializate, cre╚Öterea ofertelor de usc─âtoare ╚Öi, nu ├«n ultimul r├ónd, interesul rom├ónilor pentru tehnologii care s─â le u╚Öureze via╚Ťa, toate aceste elemente trebuie puse ├«n leg─âtur─â direct─â cu cre╚Öterea semnificativ─â a v├ónz─ârilor acestor produse”, afirm─â Cristina B─ânic─â, Managing Director la Candy Hoover Romania.

Pandemia a schimbat mult din comportamentul de consum al rom├ónilor. Dac─â ├«nainte de criza COVID, investi╚Ťiile ├«n cas─â nu reprezentau pentru mul╚Ťi dintre rom├óni o prioritate, asta mai ales ├«n condi╚Ťiile ├«n care ├«╚Öi petreceau mai mult timp la serviciu, odat─â ce au trecut la munca de acas─â, a ap─ârut nevoia de schimbare.

Pe lista noilor achizi╚Ťii s-au aflat, ├«n aceast─â perioad─â, ╚Öi usc─âtoarele de rufe, unde┬ávolumul v├ónz─ârilor a crescut cu peste 72,7%,┬áarat─â datele Candy Hoover Rom├ónia.

,,Dac─â ├«n ianuarie ╚Öi februarie 2020, pe pia╚Ťa rom├óneasc─â s-au v├óndut, ├«n total, peste 8.000 de usc─âtoare de rufe, ├«n aceea╚Öi perioad─â din 2021 s-a ajuns la aproximativ 14.000, un semn al interesului ├«n cre╚Ötere pentru acest tip de produs”, a mai declarat aceasta.

├Än plus, rom├ónii au aflat, de pe tutorialele online sau din mass media c─â usc─âtoarele de rufe ├«i ajut─â s─â previn─â apari╚Ťia mucegaiului ├«n case.

,,De pe Youtube, din publica╚Ťiile de specialitate, din experien╚Ťa prietenilor, a rudelor, mul╚Ťi au aflat ce probleme pentru s─ân─âtate poate genera uscarea rufelor ├«n cas─â, mai ales ├«ntr-un mediu ├«nchis. Astfel c─â au c─âutat solu╚Ťii optime pentru a evita┬ámucegaiul,┬áalergiile ╚Öi bolile respiratorii”, arat─â exper╚Ťii de la Frames.

Pia╚Ťa usc─âtoarelor de rufe, poten╚Ťial semnificativ

Potrivit exper╚Ťilor, poten╚Ťialul pie╚Ťei de usc─âtoare este unul semnificativ, ├«n condi╚Ťiile ├«n care, ├«n prezent, ├«n Rom├ónia se vinde un┬áusc─âtor la 10 ma╚Öini de sp─âlat rufe.┬á├Än ╚Ť─ârile vestice, raportul este de 1 la 3.

Pe ansamblu, dincolo de datele din primele dou─â luni din 2020/2021, pia╚Ťa usc─âtoarelor de rufe din Rom├ónia a raportat, la finele anului trecut,┬ápeste 68.000 de unit─â╚Ťi v├óndute. Spre compara╚Ťie, pia╚Ťa ma╚Öinilor de sp─âlat rufe a ├«nregistrat v├ónz─âri de 580.000 de unit─â╚Ťi.

Ultimul episod de poluare masiv─â a aerului din Bucure┼čti a avut loc la finele lunii ianuarie, c├ónd re┼úelele independente de m─âsurare au ar─âtat cre┼čteri importante ale concentra┼úiilor poluan┼úilor monitoriza┼úi care au fost chiar ┼či de trei ori mai mari fa┼ú─â de nivelul maxim admis.

Cite┼čte ┼či:

Amenzi de 2 milioane de lei aplicate de Garda Na╚Ťional─â de Mediu, la nivelul Capitalei, pentru calitatea aerului ╚Öi gestionarea de╚Öeurilor
╚śapte depozite de de╚Öeuri neconforme au fost ├«nchise. AFM asigur─â finan╚Ťarea pentru ├«nchiderea altor nou─â

Comentarii

comentarii