Studiu: Poluarea aerului, asociat─â cu episoade psihotice la tineri

in Poluare 31 March 2019 131 Views

Tinerii care trăiesc în medii cu niveluri mari de poluare a aerului sunt mult mai predispuși la episoade psihotice, conform unui nou studiu.

Cercet─âtorii au analizat experien╚Ťele a peste 2.000 de tineri ├«n v├órst─â de 17 ani din Anglia ╚Öi Wales ╚Öi au descoperit c─â cei care tr─âiau ├«n locuri cu niveluri ├«nalte de oxizi de azot erau cu 70% mai predispu╚Öi s─â aib─â simptome cum ar fi paranoia intens─â ╚Öi auzitul vocilor.

Num─ârul deceselor premature cauzate de poluarea aerului ├«n Europa, dublu fa╚Ť─â de estim─ârile precedente

Cercet─âri precedente au indicat c─â locuitorii ora╚Öelor au mai multe episoade psihotice dec├ót cei din afara zonelor urbane, iar noul studiu sugereaz─â c─â aerul toxic este un motiv poten╚Ťial. Dar acest tip de studiu nu poate stabili o leg─âtur─â de cauzalitate, iar al╚Ťi factori, cum ar fi zgomotul, ar putea fi importan╚Ťi.  

Studiul a luat ├«n considerare alte cauze poten╚Ťiale ale experien╚Ťelor psihotice, cum ar fi fumatul, consumul de alcool ╚Öi canabis, istoria bolilor psihice ╚Öi venitul familiei.

ÔÇ×[Oxizii de azot] au explicat aproximativ 60% din asocierea ├«ntre traiul ├«n mediul urban ╚Öi experien╚Ťele psihotice.ÔÇŁ, a explicat Joanne Newbury, autoare principal─â a studiului.

Oxizii de azot provin în special de la mașinile diesel și sunt la niveluri ilegale în majoritatea orașelor din Marea Britanie.

Cele mai s─ârace regiuni din UE sunt afectate cel mai grav de poluarea aerului

Conform lui Newbury, ├«n zonele cu cele mai mari niveluri de oxizi de azot, 12 adolescen╚Ťi au avut experien╚Ťe psihotice pentru fiecare 20 care nu au avut. ├Än zone cu niveluri mai sc─âzute, doar ╚Öapte adolescen╚Ťi au avut experien╚Ťe psihotice pentru fiecare 20 care nu au avut.

Cercet─âtorii au g─âsit ╚Öi o leg─âtur─â ├«ntre episoade psihotice ╚Öi poluarea cu particule ├«n suspensie. Adolescen╚Ťii expu╚Öi la niveluri mai ├«nalte de PM2.5 ╚Öi PM10 au fost cu 45% mai predispu╚Öi la episoade psihotice.

Noi studii care dezv─âluie pericolele aerului poluat sunt publicate ├«n fiecare lun─â. Copiii sunt ├«n special vulnerabili la aer toxic, iar studii precedente au asociat poluarea aerului cu numeroase afec╚Ťiuni, cum ar fi probleme de dezvoltare, afec╚Ťiuni neurologice, astmprobleme cardiace, ├«ncetinirea dezvolt─ârii pl─âm├ónilor ╚Öi na╚Öteri premature.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii