Poluare fonic─â: Un rom├ón din cinci este deranjat de vecinii zgomoto┼či

in Poluare 5 January 2021 111 Views

Un rom├ón din cinci este deranjat de zgomotul f─âcut de vecini, potrivit unei statistici realizate de Eurostat. Rom├ónii ocup─â locul ╚Öapte ├«n topul european, cei mai deranja╚Ťi de vecini fiind maltezii, olandezii ╚Öi germanii.

├Än toate statele membre ale UE ├«n 2019, peste un sfert din popula╚Ťie a raportat probleme cu zgomotul din partea vecinilor sau de pe strad─â.

Topul locuitorilor deranja┼úi de vecini zgomoto┼či este urm─âtorul: Malta ÔÇô 28,3%, OlandaÔÇô 26,6%, GermaniaÔÇô 26,1%, PortugaliaÔÇô 22,7%, LuxemburgÔÇô 20,2%, Danemarca- 20%, Rom├óniaÔÇô 18%. De cealalt─â parte, cele mai mici propor╚Ťii au fost ├«nregistrate ├«n Croa╚Ťia, Estonia ╚Öi Irlanda (toate 8,2%), Bulgaria (8,9%), Ungaria (9,7%) ╚Öi Slovacia (10,5%).

├Än 2019, 17,3% din popula╚Ťia UE a raportat c─â a suferit de poluare fonic─â provenit─â de la vecinii sau de pe strad─â.

Deloc surprinz─âtor, aceast─â propor╚Ťie este de peste dou─â ori mai mare pentru oamenii care locuiesc ├«n ora╚Öe (24,1%) dec├ót pentru cei din zonele rurale (10,4%).

Propor╚Ťia persoanelor care au raportat c─â au ├«nt├ómpinat probleme cu zgomotul din cartier tinde s─â scad─â odat─â cu cre╚Öterea num─ârului de persoane din gospod─ârie. ├Än timp ce aproape 20,8% dintre persoanele singure au sus╚Ťinut c─â au fost deranja╚Ťi de acest tip de poluare, zgomotul a afectat 17,8% din gospod─âriile cu doi adul╚Ťi ╚Öi doar 15,5% din acele gospod─ârii formate din trei sau mai mul╚Ťi adul╚Ťi. ├Än mod similar, mai multe gospod─ârii f─âr─â copii ├«n ├«ntre╚Ťinere (18,2%) au raportat c─â au fost afectate dec├ót cele cu copii ├«n ├«ntre╚Ťinere (16,4%).

Propor╚Ťia persoanelor afectate de zgomot este mai mare pentru persoanele singure cu v├órsta sub 65 de ani (25,2%) dec├ót pentru cei cu v├órsta peste 65 de ani (14,9%).

Poluarea fonic─â, precum cea cauzat─â de trafic sau de activit─â╚Ťile industriale, se reg─âse╚Öte pe lista celor mai serioase amenin╚Ť─âri pentru s─ân─âtate. Este asociat─â cu diverse┬áafec╚Ťiuni cardiovasculare, printre care bolile de inim─â,┬áinsuficien╚Ťa┬ácardiac─â ╚Öi accidentul vascular cerebral. Poate genera, de asemenea,┬áemo╚Ťii negative┬áca iritabilitatea, stresul ╚Öi epuizarea.

 

Comentarii

comentarii