Studiu: Milioane de PET-uri din materiale nereciclate, aruncate anual. Ce companii sunt responsabile

in De unic─â folosin╚Ť─â, Poluare 16 March 2017 778 Views

Sub 7% dintre sticlele de plastic de unic─â folosin╚Ť─â folosite de industria b─âuturilor r─âcoritoare sunt confec╚Ťionate din plastic reciclat. Concluzia apar╚Ťine unui studiu realizat recent de speciali╚Ötii organiza╚Ťiei Greenpeace, care au ├«ncercat s─â ob╚Ťin─â date despre cantitatea de plastic pus─â pe pia╚Ť─â de primii ╚Öase cei mai mari produc─âtori de b─âuturi r─âcoritoare. Liderul de pia╚Ť─â, Coca-Cola, a refuzat s─â fac─â publice datele.

greenpeace plastic PET b─âuturi r─âcoritoare coca-cola

Cele mai mari companii produc─âtoare de b─âuturi r─âcoritoare pun anual pe pia╚Ť─â peste 2 milioane de tone de PET-uri. Doar o mic─â parte dintre acestea, mai exact 6.6%, sunt confec╚Ťionate din materiale reciclate, potrivit studiului Greenpeace. Activi╚Ötii atrag ├«ns─â aten╚Ťia c─â situa╚Ťia ar fi ╚Öi mai dezastruoas─â, c─âci nu au fost incluse ├«n studiu ╚Öi datele Coca-Cola.

Cei care au r─âspuns solicit─ârilor Greenpeace sunt PepsiCo, Suntory, Danone, Dr Pepper Snapple ╚Öi Nestl├ę. Coca-Cola, cel mai mare produc─âtor de b─âuturi r─âcoritoare, a refuzat s─â fac─â publice datele referitoare la cantitatea de plastic pus─â pe pia╚Ť─â. Contacta╚Ťi de Green Report, cei de la Coca-Cola Rom├ónia nu au revenit cu o pozi╚Ťie p├ón─â ├«n momentul public─ârii materialului.

Câte PET-uri producem la nivel global și cât reciclăm

Potrivit studiului Greenpeace, ├«n 2014, au fost produse la nivel global 530 de miliarde de PET-uri. Speciali╚Ötii estimeaz─â o cre╚Ötere anual─â de 4.7%. Astfel, p├ón─â ├«n 2019, ar urma s─â dep─â╚Öim cantitatea de 650 de miliarde de sticle de plastic anual. Din ├«ntreaga cantitate de de╚Öeuri rezultate, recicl─âm la nivel global pu╚Ťin peste jum─âtate. ├Än Rom├ónia, ├«ns─â, rata de reciclare a de╚Öeurilor menajere este de 13%.

Produc─âtorii ╚Öi distribuitorii de b─âuturi r─âcoritoare sunt ├«ns─â obliga╚Ťi prin legisla╚Ťie s─â recicleze 55% din cantitatea de PET-uri pus─â pe pia╚Ť─â. ├Än 2015, a izbucnit un scandal din cauza ne├«ndeplinirii ╚Ťintelor de reciclare. Reprezentan╚Ťii organiza╚Ťiilor de transfer de responsabilitate (OTR) au fost acuza╚Ťi c─â au raportat reciclarea unor cantit─â╚Ťi de de╚Öeuri mai mari dec├ót cele reciclate ├«n realitate, prejudiciind statul cu 54 de milioane de euro. Companiile au fost obligate s─â pl─âteasc─â o tax─â de 2 lei pentru fiecare kilogram de de╚Öeu nereciclat, autorit─â╚Ťile au modificat legisla╚Ťia, dar situa╚Ťia nu s-a detensionat nici p├ón─â acum.

Ce recomand─â Greenpeace produc─âtorilor de b─âuturi r─âcoritoare

Potrivit studiului, produc─âtorii de b─âuturi r─âcoritoare nu au ╚Ťinte de reducere a folosirii plasticului. Tot ceea ce ├«ncearc─â s─â fac─â este s─â scad─â cantitatea de plastic folosit─â pentru produc╚Ťie, confec╚Ťion├ónd sticle mai sub╚Ťiri sau din biocombustibil (exemplu: Dorna ╚Öi tehnologia Plant Bottle). Speciali╚Ötii Greenpeace atrag aten╚Ťia c─â acest tip de plastic tot ├«n natur─â ╚Öi ├«n oceane va ajunge, polu├ónd ╚Öi afect├ónd iremediabil biodiversitatea. Vin ├«ns─â cu o serie de recomand─âri.

greenpeace plastic PET b─âuturi r─âcoritoare coca-cola

Greenpeace recomand─â o tranzi╚Ťie spre folosirea de sticle reutilizabile. Studiul aminte╚Öte de datele Zero Waste Europe, potrivit c─ârora aceast─â solu╚Ťie are un impact negativ asupra mediului cu 50-60% mai mic dec├ót PET-urile. ├Än plus, ar reduce drastic cantitatea de PET-uri care ajung ├«n m─âri ╚Öi oceane. Cu toate acestea, cei de la Greenpeace au descoperit c─â, de fapt, produc─âtorii de b─âuturi r─âcoritoare au sc─âzut constant ├«n ultimii 10 ani cantit─â╚Ťile de sticle reutilizabile puse pe pia╚Ť─â.

Totodat─â, interesul de a investi ├«n dezvoltarea de alternative sustenabile este unul redus, potrivit studiului. Exper╚Ťii men╚Ťioneaz─â c─â, deocamdat─â, produc─âtorii nu par interesa╚Ťi s─â introduc─â dozatoare de b─âuturi ├«n magazine ╚Öi supermarketuri ╚Öi nici s─â dezvolte ambalaje reutilizabile. Activi╚Ötii le recomand─â s─â ia ├«n considerare ╚Öi aceste variante de comercializare a produselor.

A╚Öadar, companiile au mult de recuperat ├«n ceea ce prive╚Öte prevenirea gener─ârii de de╚Öeuri. Nu stau ├«ns─â mai bine nici la reciclarea plasticului. Cele 5 branduri care au acceptat s─â fac─â publice informa╚Ťiile referitoare la cantitatea de plastic pus─â pe pia╚Ť─â folosesc doar 6.6% plastic reciclat, de╚Öi sus╚Ťin public c─â produsele lor sunt 100% reciclabile. Exist─â ├«ns─â c├óteva exemple de bun─â-practic─â, branduri care s-au angajat s─â foloseasc─â 100% plastic reciclat: brandul britanic SuntoryÔÇÖs Ribena, apa canadian─â Naya Natural Spring, b─âuturile 7Up de la PepsiCo, apa Watsons produs─â ├«n Hong Kong ╚Öi apa Natural Spring produs─â de Nestl├ę.

La finalul studiului, Greenpeace recomandă companiilor să analizeze și să facă publice date referitoare la impactul plasticului folosit asupra mediului.

Comentarii

comentarii