FOTO Cum arat─â poluarea planetei, din satelitul Agen╚Ťiei Spa╚Ťiale Europene

in Poluare 11 December 2017 4,799 Views

Dioxidul de azot care plute╚Öte deasupra Europei, poluarea din India ╚Öi emisiile de sulf cauzate de erup╚Ťia vulcanului Agung, din Indonezia. Iat─â doar c├óteva dintre semnele polu─ârii, surprinse dintr-un satelit al Agen╚Ťiei Spa╚Ťiale Europene ╚Öi oferite recent publicului larg.

Sentinel 5-P satelit poluare

Monoxidul de carbon m─âsurat de satelit / foto via ESA

├Än data de 13 octombrie, Agen╚Ťia Spa╚Ťial─â European─â a lansat ├«n spa╚Ťiu satelitul Sentinel 5-P. Misiunea sa este cea de a monitoriza calitatea aerului, oferind rapoarte zilnice ╚Öi trimi╚Ť├ónd avertiz─âri ├«n cazul erup╚Ťiilor vulcanice ╚Öi al incendiilor.

Construit de Marea Britanie ╚Öi Olanda, satelitul Agen╚Ťiei Spa╚Ťiale Europene (ESA) a publicat recent primele sale imagini. Surprind, printre altele, dioxidul de azot care plute╚Öte deasupra Europei, poluarea din India, ╚Öi emisiile de sulf cauzate de erup╚Ťia vulcanului Agung, din Indonezia.

Primele imagini surprind poluarea cauzat─â de activitatea uman─â

Publicate pe 1 decembrie, primele imagini ale satelitului sunt disponibile pe site-ul Agen╚Ťiei Spa╚Ťiale Europene ╚Öi surprind ├«n detaliu poluarea din anumite p─âr╚Ťi ale globului.

Una dintre ele arat─â dioxidul de azot aflat asupra Europei, cauzat ├«n mare parte de trafic ╚Öi combustibili fosili folosi╚Ťi ├«n activit─â╚Ťi industriale. O alt─â hart─â arat─â nivelurile de monoxid de carbon din ├«ntreaga lume, care sunt mult mai ridicate ├«n emisfera sudic─â.

Satelitul va oferi informa╚Ťii zilnice cu privire la starea aerului

Satelitul are capacitatea de a oferi rapoarte detaliate cu privire la gazele și particulele care poluează aerul, identificând gaze ca dioxidul de azot, ozon, formaldehidă, metan, dioxid de carbon, metan și aerosoli. Poate măsura și cantitatea de raze ultraviolete din aer.

Folose╚Öte un singur instrument, un spectrometru numit Tropomi, cu rezolu╚Ťia de 7 x 3.5 kilometri p─âtra╚Ťi. Acesta a r─âmas ├«nchis ├«n primele 25 de zile pentru a evita contaminarea. Av├ónd o raz─â de ac╚Ťiune de 2600 km, poate face c├óte o hart─â a ├«ntregii planete la fiecare 24 de ore.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii