Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Soluție față de poluarea râului Someș: Premii pentru cei care îi raportează pe poluatori

Soluția prefectului de Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha, la problema poluării râului Someș este „supravegherea reciprocă a cetăţenilor şi acordarea de premii motivante pentru cei care fac sesizări referitoare la acţiuni care aduc prejudicii mediului”.

Prefectul Dolha a făcut marţi o vizită pe Valea Someşului pentru a monitoriza situaţia deşeurilor menajare aruncate pe malurile apelor.

„În urma ședinței de la sfârșitul anului trecut pe tema protecției mediului, împreună cu participanții am reușit să stabilim o listă de acțiuni care să contribuie la oprirea acestui obicei vechi de depozitare de deșeuri menajere pe albiile râurilor. Un aport foarte mare în educarea cetățenilor în ce privește adoptarea unui comportament ecologic îl au primăriile, atât prin acțiuni de sancționare, cât și prin activități continue de informare în acest sens. Natura este casa tuturor, iar pitorescul bistrițean are și el de suferit din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare”, a declarat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, potrivit unui comunicat.

În teren au fost depistate unele dintre cele mai afectate zone de pe Valea Someșului, zone care necesită o ecologizare de urgență, precum și monitorizarea acestor zone atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte pentru a opri depozitele ilegale de deșeuri sau pentru a sancționa persoanele care recurg la astfel de acțiuni care pun în pericol mediul înconjurător, se mai arată în document.

Printre măsurile propuse pentru corectarea acestui comportament se numără supravegherea reciprocă a cetățenilor și acordarea de premii motivante pentru cei care fac sesizări referitoare la acțiuni care aduc prejudicii mediului, amplasarea de sisteme de supraveghere video și acțiuni de monitorizare intensificate în zonele vizate.

Comisia care s-a deplasat în teren a fost formată din reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, ai Sistemului de Gospodărire al Apelor, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Instituţiei Prefectului, iar la întâlnire au fost invitaţi şi primarii unităţilor administrativ-teritoriale de pe Valea Someşului, respectiv din comunele Şanţ, Rodna, Maieru, Ilva Mică şi din oraşul-staţiune Sângeorz-Băi.

Citește și: 

Ungaria, inundată de râuri de deșeuri și din România

O firmă și patru persoane, trimise în judecată pentru depozitarea ilegală a 20.000 de metri cubi de deșeuri în râul Argeș și în sol

spot_img

Ultimele știri