Cum ar putea salva UE peste 20.000 de vieți

O serie de noi standarde privind emisiile termocentralelor ar putea reduce numărul de decese premature cauzate anual în Uniunea Europeană de arderea cărbunelui de la 22.900 la 2.600. Estimarea aparține unei echipe de cercetători din cadrul Biroului european pentru mediu (EEB), Alianței pentru Sănătate și Mediu (HEAL), Rețelei Climate Action Europe, organizației WWF și think tank-ului britanic Sandbag.

termocentrale

Într-un studiu publicat recent, specialiștii menționați cer înăsprirea legislației europene privind poluarea cauzată de termocentrale. Ei spun că, în fiecare an, în Uniunea Europeană mor prematur 22.900 de oameni, din cauza noxelor provenite din arderea cărbunelui. Se pare că, în 2013, 60% dintre aceste decese au fost cauzate doar de termocentralele care au beneficiat în mod nejustificat de derogări pentru poluare.

Însă, dacă toate statele din Uniunea Europeană ar adopta cele mai bune practici în domeniu, numărul deceselor s-ar reduce la 8.900. S-ar evita de asemenea 7.300 de cazuri de bronșită cronică, 336.500 de zile cu crize de astm la copii, eliberarea de concedii medicale pentru 4 milioane de zile și cheltuirea a 24.3 miliarde de euro.

În plus, dacă reglementările existente ar fi înăsprite, nu s-ar mai pierde mai mult de 2.600 de vieți din cauza poluării termocentralelor. Cazurile de bronșite ar fi reduse de la 4.500 la 1.200, copiii bolnavi de astm ar suferi crize mai rar (în aproximativ 54.900 de zile), angajații nu ar mai avea nevoie de concedii medicale în 1.9 milioane de zile, iar statele ar economisi în jur de 17 miliarde de euro.

Cum reglementează UE poluarea cauzată de termocentrale

Emisiile termocentralelor sunt reglementate de Directiva Emisiilor Industriale (IED). Prin intermediul acesteia, statele membre UE au impus începând cu 1 ianuarie 2016 limite pentru 3 categorii de substanțe: oxizi de azot, dioxid de sulf și praf. Mai mult de jumătate dintre centralele pe cărbune din Europa au obținut însă derogări, care le permit să emită mai mult decât prevăzut în directivă.

Acest lucru se întâmplă deși directiva este însoțită de un ghid pe care statele ar trebui să îl consulte de fiecare dată când emite noi autorizații sau le reînnoiește pe cele vechi. Documentul se numește „Best Available Techniques Reference Document” (BREF) și conține cele mai bune practici în domeniu (Best Available Techniques – BAT).

Prima versiune a ghidului a fost adoptată în 2006, iar o versiune revizuită urma să fie adoptată în 2014. Acest lucru nu s-a întâmplat. Potrivit estimărilor, din 2014 și până în prezent, s-au mai pierdut 5.700 de vieți și 15.6 miliarde de euro pentru tratarea bolnavilor. Specialiștii cred că cel puțin 2.500 de persoane ar fi putut fi salvate dacă legislația era revizuită la timp.

În data de 20 octombrie 2016, va fi propusă o versiune revizuită a ghidului, care ar urma să fie adoptată de statele membre UE în decursul acestui an.

Ce cer specialiștii și organizațiile de mediu pentru termocentrale

Pe lângă estimările avansate, autorii studiului au publicat o serie de recomandări. La nivel european, au cerut eliminarea derogărilor, evitarea întârzierii adoptării noilor standarde, înăsprirea directivei privind poluarea industrială și adaptarea cerințelor la performanțele tehnologiilor existente.

La nivel național, specialiștii cer statelor să se alinieze la reglementările europene, să nu emită derogări, să adopte imediat limite de poluare și să se angajeze să accelereze tranziția spre energii regenerabile.

spot_img

Ultimele știri