Cum ar putea salva UE peste 20.000 de vie╚Ťi

in Energie 12 October 2016 303 Views

O serie de noi standarde privind emisiile termocentralelor ar putea reduce num─ârul de decese premature cauzate anual ├«n Uniunea European─â de arderea c─ârbunelui de la 22.900 la 2.600. Estimarea apar╚Ťine unei echipe de cercet─âtori din cadrul Biroului european pentru mediu (EEB), Alian╚Ťei pentru S─ân─âtate ╚Öi Mediu (HEAL), Re╚Ťelei Climate Action Europe, organiza╚Ťiei WWF ╚Öi think tank-ului britanic Sandbag.

termocentrale

├Äntr-un studiu publicat recent, speciali╚Ötii men╚Ťiona╚Ťi cer ├«n─âsprirea legisla╚Ťiei europene privind poluarea cauzat─â de termocentrale. Ei spun c─â, ├«n fiecare an, ├«n Uniunea European─â mor prematur 22.900 de oameni, din cauza noxelor provenite din arderea c─ârbunelui. Se pare c─â, ├«n 2013, 60% dintre aceste decese au fost cauzate doar de termocentralele care au beneficiat ├«n mod nejustificat de derog─âri pentru poluare.

Însă, dacă toate statele din Uniunea Europeană ar adopta cele mai bune practici în domeniu, numărul deceselor s-ar reduce la 8.900. S-ar evita de asemenea 7.300 de cazuri de bronșită cronică, 336.500 de zile cu crize de astm la copii, eliberarea de concedii medicale pentru 4 milioane de zile și cheltuirea a 24.3 miliarde de euro.

├Än plus, dac─â reglement─ârile existente ar fi ├«n─âsprite, nu s-ar mai pierde mai mult de 2.600 de vie╚Ťi din cauza polu─ârii termocentralelor. Cazurile de bron╚Öite ar fi reduse de la 4.500 la 1.200, copiii bolnavi de astm ar suferi crize mai rar (├«n aproximativ 54.900 de zile), angaja╚Ťii nu ar mai avea nevoie de concedii medicale ├«n 1.9 milioane de zile, iar statele ar economisi ├«n jur de 17 miliarde de euro.

Cum reglementeaz─â UE poluarea cauzat─â de termocentrale

Emisiile termocentralelor sunt reglementate de Directiva Emisiilor Industriale (IED). Prin intermediul acesteia, statele membre UE au impus ├«ncep├ónd cu 1 ianuarie 2016 limite pentru 3 categorii de substan╚Ťe: oxizi de azot, dioxid de sulf ╚Öi praf. Mai mult de jum─âtate dintre centralele pe c─ârbune din Europa au ob╚Ťinut ├«ns─â derog─âri, care le permit s─â emit─â mai mult dec├ót prev─âzut ├«n directiv─â.

Acest lucru se ├«nt├ómpl─â de╚Öi directiva este ├«nso╚Ťit─â de un ghid pe care statele ar trebui s─â ├«l consulte de fiecare dat─â c├ónd emite noi autoriza╚Ťii sau le re├«nnoie╚Öte pe cele vechi. Documentul se nume╚Öte ÔÇ×Best Available Techniques Reference DocumentÔÇŁ (BREF) ╚Öi con╚Ťine cele mai bune practici ├«n domeniu (Best Available Techniques ÔÇô BAT).

Prima versiune a ghidului a fost adoptat─â ├«n 2006, iar o versiune revizuit─â urma s─â fie adoptat─â ├«n 2014. Acest lucru nu s-a ├«nt├ómplat. Potrivit estim─ârilor, din 2014 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, s-au mai pierdut 5.700 de vie╚Ťi ╚Öi 15.6 miliarde de euro pentru tratarea bolnavilor. Speciali╚Ötii cred c─â cel pu╚Ťin 2.500 de persoane ar fi putut fi salvate dac─â legisla╚Ťia era revizuit─â la timp.

În data de 20 octombrie 2016, va fi propusă o versiune revizuită a ghidului, care ar urma să fie adoptată de statele membre UE în decursul acestui an.

Ce cer speciali╚Ötii ╚Öi organiza╚Ťiile de mediu pentru termocentrale

Pe l├óng─â estim─ârile avansate, autorii studiului au publicat o serie de recomand─âri. La nivel european, au cerut eliminarea derog─ârilor, evitarea ├«nt├órzierii adopt─ârii noilor standarde, ├«n─âsprirea directivei privind poluarea industrial─â ╚Öi adaptarea cerin╚Ťelor la performan╚Ťele tehnologiilor existente.

La nivel na╚Ťional, speciali╚Ötii cer statelor s─â se alinieze la reglement─ârile europene, s─â nu emit─â derog─âri, s─â adopte imediat limite de poluare ╚Öi s─â se angajeze s─â accelereze tranzi╚Ťia spre energii regenerabile.

Comentarii

comentarii