Poluarea aerului crește riscul de avort spontan la fel de mult ca fumatul

in EcoLIFESTYLE 16 January 2019 287 Views

Un nou studiu a găsit, pentru prima dată, particule de poluare în placentă și a arătat că expunerea la dioxid de azot, care rezultă în urma arderii combustibililor fosili, crește cu 16% șansele de avort spontan în numai șapte zile.

Poluarea aerului crește riscul de avort spontan la fel de mult ca fumatul

Se știa deja că poluarea afectează fetușii, crescând riscul de naștere prematură și greutate mică la naștere, dar un studiu recent a găsit, pentru prima dată, particule de poluare în placentă.

Potrivit acestuia, aerul poluat este la fel de rău pentru sarcină, crescând riscul de avort spontan, precum și fumatul. O altă noutate a studiului este și că expunerile pe termen scurt la aerul poluat au acest efect, nu doar cele de lungă durată, cum au arătat alte studii din Brazilia, Italia sau Mongolia.

Concluziile au arătat că nivelurile ridicate de dioxid de azot, care rezultă în urma arderii combustibililor fosili, în special la vehiculele diesel, cresc cu 16% șansele de avort spontan la numai șapte zile de la expunere.

ÔÇ×E destul de ╚ÖocantÔÇŁ, a declarat doctorul Matthew Fuller, unul dintre autorii studiului, pentru The Guardian. ÔÇ×Dac─â compari acest risc crescut cu alte studii despre efectul mediului asupra f─âtului, este asem─ân─âtor fumului de tutun c├ónd sarcina este pierdut─â ├«n primul trimestruÔÇŁ.

Cercetarea, care a fost publicată în ziarul Fertility and Sterility, a avut în vedere date din Salt Lake City, Statele Unite, și zonele din apropiere. Dar autorii spun că rezultatele sunt valabile oriunde.

chicco.ro

ÔÇ×Sunt multe locuri ├«n lume unde poluarea este mult mai mare, deci nu este o problem─â unic─â ├«n Utah. Este o problem─â cu care ne confrunt─âm noi to╚ŤiÔÇŁ, a mai spus Fuller.

Nivelurile de dioxid de azot din Salt Lake sunt asemănătoare cu cele din Paris și Londra.

Fuller a început să-și pună semne de întrebare în 2016, când o femeie a suferit un avort spontan într-o perioadă în care calitatea aerului era foarte proastă.

ÔÇ×Apoi am ├«nceput s─â observ c─â num─ârul femeilor care ajungeau la urgen╚Ťe cu avorturi spontane cre╚Ötea ├«n timpul ╚Öi dup─â perioadele cu calitatea aerului proast─âÔÇŁ, a mai spus acesta.

Apoi acesta, ├«mpreun─â cu un coleg, au analizat datele a 1.300 de femei care au suferit pierderi ale sarcinii ├«n perioada 2007 ÔÇô 2015. Au fost luate ├«n considerare v├órsta femeii, greutatea ╚Öi al╚Ťi factori personali, precum ╚Öi calitatea aerului. Cea mai puternic─â leg─âtur─â cu o sarcin─â pierdut─â a fost nivelul de dioxid de azot cu ╚Öapte zile ├«nainte de avortul spontan.

ÔÇ×Poluarea aerului este clar ├«n detrimentul s─ân─ât─â╚Ťii milioane de mame, bebelu╚Öi ╚Öi copii din lume. M─âsurile pentru a reduce impactul aerului poluat sunt cruciale pentru a asigura s─ân─âtatea noilor genera╚ŤiiÔÇŁ, a spus doctorul Sarah Stock, de la Universitatea din Edinburgh ╚Öi care nu a luat parte la studiu.

Procesul prin care poluarea ar putea face r─âu fetusului ├«nc─â nu a fost stabilit, dar exist─â ipoteza c─â poluan╚Ťii cauzeaz─â stres oxidativ ╚Öi inflama╚Ťie.

Specialiștii le recomandă femeilor să evite mișcarea în aer liber în zilele cu poluare ridicată și să ia în calcul cumpărarea unui purificator de aer pentru interior.

Comentarii

comentarii