Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Poluarea aerului ar putea crește numărul de decese din cauza Covid19

Alianța Europeană de Sănătate Publică (EPHA) avertizează că numărul deceselor provocate de coronavirus, în special la oraș, ar putea crește în cazul persoanelor expuse timp îndelungat la aerul poluat.

Experții în sănătate publică spun că poluarea provenită de la vehiculele pe benzină și motorină poate cauza hipertensiune, diabet și probleme respiratorii. Cei afectați devin mai vulnerabili, iar numărul decedaților din cauza Covid19 ar putea fi astfel mult mai mare.

De asemenea, aerul poluat cauzează daune plămânilor și inimii și este responsabil de opt milioane de morți pe an.

„Pacienții cu afecțiuni cronice ale plămânilor sau inimii cauzate sau înrăutățite de expunerea îndelungată la poluarea aerului sunt mai puțin capabili să lupte împotriva infecțiilor de plămâni și mai predispuși la deces. Acesta este probabil să fie și cazul Covid19”, a declarat Sara De Matteis de la Universitatea din Cagliari. „Prin reducerea poluării îi putem ajuta pe cei mai vulnerabili în lupta împotriva acesteia, dar și viitoarelor pandemii”.

Secretarul general al EPHA, Sascha Marschang, susține că guvernele au făcut o greșeală din a prioritiza economia înaintea sănătății fiind prea permisivi în trecut cu industria auto, adăugând că reducerea vehiculelor poluante trebuie să devină o prioritate urgentă.

„Guvernele ar fi trebuit să abordeze problema poluării aerului acum mult timp”, a zis Marschang. „Știința ne avertizează că epidemii precum Covid19 vor deveni mai frecvente, așa că o investiție de bază pentru un viitor mai sănătos este curățarea străzilor”.

Hartă: Silviu Gurlui

Potrivit concluziilor unui studiu efectuat în timpul epidemiei de Sars din China, din 2003, șansele ca persoanele infectate care trăiau în locuri cu poluare ridicată să moară erau de două ori mai mari decât a celor din locuri mai puțin poluate.

De asemenea, cercetările privind virusul Mers, prima dată semnalat în Arabia Saudită, în 2012, au arătat că fumătorii erau mai vulnerabili în fața virusului și aveau risc crescut de deces. Primele teste asupra Covid19 sugerează că fumătorii și foștii fumători sunt predispuși la boală. Diferența este că Covid 19 pare să aibă o rată a mortalității mai scăzută decât Sars sau Mers.

„Având în vedere ceea ce știm, este foarte probabil ca cei expuși la poluare și fumătorii să se comporte mai rău în cazul infectării cu noul coronavirus decât cei care respiră aer curat și nu fumează”, a declarat Aaron Bernstein, profesor la Harvard, pentru Washington Post, citat de The Guardian.

Analiza datelor realizată de satelitul Copernicus Sentinel-5P relevă o scădere semnificativă a poluării aerului în Italia, vizibilă în special în nordul Italiei, unde se observă în mod normal valorile ridicate ale emisiilor de dioxid de azot (NO2). Acesta este un efect al blocajului național pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Un rezultat similar a avut loc în China în timpul focarului COVID-19.

spot_img

Ultimele știri