Studiu: Poluarea aerului, asociat─â cu cre╚Öterea criminalit─â╚Ťii

in Poluare 14 February 2018 81 Views

Pe l├óng─â efectele negative asupra s─ân─ât─â╚Ťii umane ╚Öi a mediului, poluarea aerului poate duce la cre╚Öterea actelor violente, conform unui nou studiu.

poluarea aerului criminalitate

Cercet─âtorii de la universit─â╚Ťile Columbia, Harvard ╚Öi Michigan din Statele Unite au studiat datele ├«nregistrate de Agen╚Ťia pentru Protec╚Ťia Mediului din SUA ╚Öi statisticile crimelor monitorizate de FBI din 9.000 de ora╚Öe, pe o perioad─â de nou─â ani.

Ora╚Öele poluate contribuie la cre╚Öterea stresului ╚Öi a anxiet─â╚Ťii

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit c─â stresul ╚Öi anxietatea cauzate de traiul ├«ntr-un loc poluat contribuie la cre╚Öterea nivelului criminalit─â╚Ťii ├«n zonele cu o calitate mai slab─â a aerului.

Cercet─âtorii au realizat o serie de experimente pentru a descoperi leg─âtura ├«ntre poliuare ╚Öi cre╚Öterea actelor violente. Participan╚Ťii au privit poze cu peisaje poluate sau nepoluate. Cei care au privit imagini cu locuri poluate au fost mai predispu╚Öi la anxietate ╚Öi au tins s─â tri╚Öeze la urm─âtoarele sarcini.

Autorul principal al studiului, Jackson Lu, a subliniat c─â poluarea aerului ar putea avea costuri etice neb─ânuite.

┬áÔÇ×Studiul dezv─âluie c─â poluarea aerului poate avea poten╚Ťiale costuri etice care dep─â╚Öesc efectele sale bine cunoscute asupra s─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi a mediului. Este important pentru c─â poluarea aerului este o problem─â global─â serioas─â care afecteaz─â miliarde de oameni.ÔÇŁ

Cercet─âtorii cred c─â teoria ferestrelor sparte ar putea contribui par╚Ťial la cre╚Öterea criminalit─â╚Ťii. Autorii studiului au explicat c─â locuitorii care tr─âiesc ├«ntr-un mediu poluat vor ╚Ťine cont mai pu╚Ťin de moralitate, f─âc├óndu-i predispu╚Öi la acte ilegale.

Green Report Shop ÔÇô Previn Poluarea

Un alt factor care ar putea duce la cre╚Öterea criminalit─â╚Ťii este smog-ul, care afecteaz─â ├«n special ora╚Öele din Asia. ├Än zilele cu smog, vizibilitatea scade odat─â cu cre╚Öterea polu─ârii.

Conform unui studiu publicat la ├«nceputul anului, ├«n zilele ├«n care poluarea atinge cote ├«nalte, rata mortalit─â╚Ťii cre╚Öte semnificativ pentru locuitorii cu boli psihice sau ale sistemului nervos.

Autorii studiului atrag aten╚Ťia c─â rezultatele cercet─ârilor au implica╚Ťii importante pentru guvernele lumii, fiind un motiv ├«n plus pentru legislatori s─â rezolve problema polu─ârii aerului.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii