Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: femeile însărcinate care trăiesc lângă centrale electrice, la risc crescut de naștere prematură

Închiderea centralelor electrice alimentate cu petrol și cărbuni este asociată cu o reducere a nașterilor premature în regiunile învecinate, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au analizat nașterile premature înregistrate între 2001 și 2011 în regiunile din jurul a opt centrale electrice din California, înainte și după închiderea lor. În funcție de adresa de domiciliu a mamelor, cercetătorii au evaluat ratele de nașteri premature care au avut loc la 5 km, 5-10 km și 10-20 km de centrale, cu un an inainte și un an după închiderea lor.

În perioada de timp studiată, au fost înregistrate 57.005 nașteri, 28.083 având loc după închiderea centralelor. Nivelurile de poluare a aerului după închidere au scăzut semnificativ, de la 177 tone la o medie de 4 tone de oxizi de azot per an.

Nașterile premature au scăzut semnificativ în regiunile învecinate centralelor după ce au fost închise, în special pentru femeile care locuiau cel mai aproape de ele. Pentru femeile care locuiau la 5 km de centrale, rata de naștere prematură a scăzut de la 7% la 5.1% după închiderea centralelor. Cel mai semnificativ declin a fost înregistrat pentru femeile asiatice și afro-americane.

Joan Casey, cercetător la Universitatea Berkeley din California, a explicat că rezultatele studiului au fost surprinzătoare.

„Am fost destul de șocați – până în punctul în care am făcut multe alte analize adiționale pentru a încerca să le facem să dispară, dar nu am reușit.”

Închiderea centralelor electrice care ard combustibili fosili poate reduce aproape imediat riscul de nașteri premature pentru femeile însărcinate care locuiesc în împrejurimi.

apiland.ro

Centralele electrice alimentate de cărbuni și petrol emit numeroase substanțe toxice care au un impact negativ asupra sănătății umane, cum ar fi particule în suspensie (PM 2.5), oxizi de azot, dioxizi de sulf, benzen, mercur și plumb.

Acesta nu este primul studiu care indică legătura între poluarea aerului și probleme ale fătului. Un studiu realizat anul trecut dezvăluia că poluarea aerului este o cauză majoră a nașterilor premature în multe locuri de pe pământ.

Un alt studiu realizat la începutul acestui an dezvăluia că expunerea femeilor însărcinate la aer poluat crește riscul de anomalii ale creierului fătului și de probleme cognitive. La începutul acestei luni, oamenii de știință avertizau că tinerii și copiii din orașele poluate sunt predispuși la boala Alzheimer.

spot_img

Ultimele știri