Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: poluarea aerului crește mortalitatea în rândul persoanelor cu boli psihice

Oamenii cu afecțiuni psihice au un risc crescut de mortalitate în zilele în care aerul atinge niveluri ridicate de poluare, conform unui nou studiu realizat în Hong Kong.

poluarea aerului suicid

Cercetătorii au analizat statisticile referitoare la cauzele de deces înregistrate pe parcursul a zece ani. Au descoperit o legătură puternică între poluarea aerului și mortalitatea crescută în rândul oamenilor cu afecțiuni psihice sau cu boli ale sistemului nervos.

Riscul de suicid crește în zilele mai poluate

Conform rezultatelor studiului, în zilele afectate de haze, o ceață formată mai ales în condiții uscate de particulele de praf și fum, riscul de mortalitate crește semnificativ: 16% în prima zi de ceață și 27% într-a doua. Dacă ceața este însoțită de niveluri ridicate de poluare cu ozon, riscul de mortalitate crește cu 79%.

Acest studiu este primul de acest gen care să analizeze legătura între haze și risc de moarte. Oamenii de știință au studiat mai mult de 284.000 de decese, incluzând cele ale populațiilor cu afecțiuni psihice cum ar fi depresia, schizofrenia și demența.

Oamenii de știință nu înțeleg încă fenomenul prin care poluarea aerului declanșează episoade depresive în populațiile aflate la risc. În perioada studiată, din 2007 în 2014, au avut loc 111 de zile în care poluarea era de două ori mai mare decât media.

 „Deși o zi cu ceață are în mod normal un risc de moarte mai mare cu 2.9% decât o zi fără ceață, un efect advers extrem de intens este găsit la mortalitatea asociată cu boli mentale și de comportament. Ceața, fenomene meteo extreme/calitatea aerului și mediul urban pot avea o influență combinată care duce la rate extrem de mari de mortalitate.”

Lin Yang, co-autor al studiului, a explicat că studii de laborator pe șoareci arată că particule mici din aerul poluat pot ajunge în creier și afecta dezvoltarea mentală. Un studiu publicat în 2016 a găsit o cantitate considerabilă de nanoparticule toxice în creierul uman.

Green Report Shop – Previn Poluarea

Noul studiu confirmă rezultatele altor studii din trecut care au găsit o legătură între aerul poluat și rata de suicid. Un studiu belgian publicat în vara lui 2017 atrage atenția asupra creșterii ratelor de suicid în zile poluate. În Tokyo, Salt Lake City și China, oamenii de știință au găsit o legătură între dioxidul de azot și ratele de suicid.

spot_img

Ultimele știri