Studiu: poluarea aerului crește mortalitatea în rândul persoanelor cu boli psihice

in Poluare 30 January 2018 111 Views

Oamenii cu afec╚Ťiuni psihice au un risc crescut de mortalitate ├«n zilele ├«n care aerul atinge niveluri ridicate de poluare, conform unui nou studiu realizat ├«n Hong Kong.

poluarea aerului suicid

Cercet─âtorii au analizat statisticile referitoare la cauzele de deces ├«nregistrate pe parcursul a zece ani. Au descoperit o leg─âtur─â puternic─â ├«ntre poluarea aerului ╚Öi mortalitatea crescut─â ├«n r├óndul oamenilor cu afec╚Ťiuni psihice sau cu boli ale sistemului nervos.

Riscul de suicid crește în zilele mai poluate

Conform rezultatelor studiului, ├«n zilele afectate de haze, o cea╚Ť─â format─â mai ales ├«n condi╚Ťii uscate de particulele de praf ╚Öi fum, riscul de mortalitate cre╚Öte semnificativ: 16% ├«n prima zi de cea╚Ť─â ╚Öi 27% ├«ntr-a doua. Dac─â cea╚Ťa este ├«nso╚Ťit─â de niveluri ridicate de poluare cu ozon, riscul de mortalitate cre╚Öte cu 79%.

Acest studiu este primul de acest gen care s─â analizeze leg─âtura ├«ntre haze ╚Öi risc de moarte. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au studiat mai mult de 284.000 de decese, incluz├ónd cele ale popula╚Ťiilor cu afec╚Ťiuni psihice cum ar fi depresia, schizofrenia ╚Öi demen╚Ťa.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â nu ├«n╚Ťeleg ├«nc─â fenomenul prin care poluarea aerului declan╚Öeaz─â episoade depresive ├«n popula╚Ťiile aflate la risc. ├Än perioada studiat─â, din 2007 ├«n 2014, au avut loc 111 de zile ├«n care poluarea era de dou─â ori mai mare dec├ót media.

┬áÔÇ×De╚Öi o zi cu cea╚Ť─â are ├«n mod normal un risc de moarte mai mare cu 2.9% dec├ót o zi f─âr─â cea╚Ť─â, un efect advers extrem de intens este g─âsit la mortalitatea asociat─â cu boli mentale ╚Öi de comportament. Cea╚Ťa, fenomene meteo extreme/calitatea aerului ╚Öi mediul urban pot avea o influen╚Ť─â combinat─â care duce la rate extrem de mari de mortalitate.ÔÇŁ

Lin Yang, co-autor al studiului, a explicat că studii de laborator pe șoareci arată că particule mici din aerul poluat pot ajunge în creier și afecta dezvoltarea mentală. Un studiu publicat în 2016 a găsit o cantitate considerabilă de nanoparticule toxice în creierul uman.

Green Report Shop ÔÇô Previn Poluarea

Noul studiu confirm─â rezultatele altor studii din trecut care au g─âsit o leg─âtur─â ├«ntre aerul poluat ╚Öi rata de suicid. Un studiu belgian publicat ├«n vara lui 2017 atrage aten╚Ťia asupra cre╚Öterii ratelor de suicid ├«n zile poluate. ├Än Tokyo, Salt Lake City ╚Öi China, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au g─âsit o leg─âtur─â ├«ntre dioxidul de azot ╚Öi ratele de suicid.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii