Studiu: Poluarea aerului, la fel de riscantă pentru sănătate ca fumatul unui pachet de ţigări pe zi

in Poluare 17 August 2019 181 Views

Un studiu recent a arătat că poluarea aerului, în special cea cu ozonul de la nivelul solului, care crește odată cu schimbările climatice, poate accentua afecţiunile pulmonare la fel de mult ca un pachet de ţigări fumat pe zi.

poluare india

Cercetări anterioare au arătat deja o legătură clară între poluanții din aer și unele boli ale inimii și ale plămânilor, însă noul studiu a demonstrat o conexiune între expunerea pe termen lung la toți poluanții majori din aer – în special la ozonul de la nivelul solului – cu creşterea riscului de emfizem.

Aceasta este o afecțiune care duce la distrugerea țesutului pulmonar, care se manifestă prin respirație șuierătoare, tuse și dificultăți de respirație și crește riscul de deces.

Studiul, realizat de Universitatea din Washington, Columbia University şi Universitatea din Buffalo, a presupus analizarea modului în care expunerea la patru poluanţi importanţi a afectat sănătatea plămânilor în cazul a 7.071 adulţi cu vârste între 45 şi 84 de ani, din şase zone din Statele Unite.

Oamenii de ştiinţă au evaluat nivelul particulelor fine, a oxizilor de azot, a carbonului negru şi a ozonului din mediul exterior, în raza de domiciliu a participanţilor şi au analizat totodată gradul de deteriorare a plămânilor acestora.

Participanţii la studiu au fost monitorizaţi timp de zece ani şi s-a descoperit că expunerea pe termen lung la cei patru poluanţi este asociată cu o creştere a riscului de emfizem. Cea mai semnificativă asociere a fost observată în cazul unei concentraţii ridicate de ozon la nivelul solului, cu efecte considerabile şi asupra gradului de deteriorare a funcţionării plămânilor.

În zonele în care existau concentraţii ridicate de ozon la nivelul solului, cercetătorii au descoperit o creştere a riscului de emfizem aproape egal cu cel reprezentat de fumatul unui pachet de ţigări pe zi timp de 29 de ani.

„Am fost surprinşi să observăm impactul sever al poluării aerului asupra evoluţiei emfizemului în cadrul analizelor la plămâni, în comparaţie cu efectele fumatului, de departe cea mai cunoscută cauză de emfizem”, a declarat unul dintre autorii studiului, doctor Joel Kaufman, de la Universitatea din Washington.

Bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare – emfizemul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronşita cronică şi astmul – reprezintă a treia cea mai importantă cauză de deces la nivel mondial.

„Trebuie neapărat să înţelegem ce anume provoacă afecţiunile pulmonare şi se pare că expunerea la poluarea atmosferică, comună şi greu de evitat, poate fi un factor important”, a adăugat specialistul.

Ozonul de la nivelul solului este produs atunci când radiaţiile UV interacţionează cu poluanţii rezultaţi din arderea combustibililor fosili, proces accelerat de valurile de caniculă.

Concentraţia de ozon la nivelul solului va continua să crească în cazul în care nu vor fi luate măsuri pentru reducerea emisiilor rezultate în urma arderii combustibililor fosili şi stoparea schimbărilor climatice, au estimat autorii studiului.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii