Poluarea atmosferic─â trimite Rom├ónia, din nou, ├«n fa╚Ťa Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a UE

in Legislatie, Poluare, Slider homepage 17 May 2018 50 Views

Comisia Europeană intensifică măsurile împotriva a 7 state membre, între care și România, care au încălcat normele UE convenite privind limitele de poluare atmosferică și pe cele referitoare la omologarea de tip pentru autovehicule.

Poluarea atmosferic─â trimite Rom├ónia, din nou, ├«n fa╚Ťa Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a UE

Decizia de a trimite statele membre ├«n fa╚Ťa Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a Uniunii Europene a fost luat─â ├«n numele europenilor. Am spus c─â actuala Comisie este o Comisie care ofer─â protec╚Ťie. Decizia noastr─â este o concretizare a acestei promisiuni. Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise ast─âzi ├«n fa╚Ťa Cur╚Ťii de Justi╚Ťie au primit suficiente ÔÇ×ultime ╚ÖanseÔÇŁ pentru a remedia situa╚Ťia. Este convingerea mea c─â decizia de ast─âzi va duce la amelior─âri pentru cet─â╚Ťeni ├«ntr-un timp mult mai scurt. ├Äns─â doar ac╚Ťiunea ├«n justi╚Ťie nu va rezolva problema. De aceea prezent─âm sprijinul concret pe care Comisia ├«l poate acorda┬áautorit─â╚Ťilor na╚Ťionale ├«n eforturile lor de a promova un aer mai curat pentru ora╚Öele europeneÔÇŁ, a declarat comisarul european pentru mediu,┬áKarmenu┬áVella.

Rom├ónia, dar ╚Öi alte ╚Ť─âri din UE, ar putea fi deferite Cur┼úii Europene de Justi┼úie din cauza polu─ârii. Sunt vizate ma┼činile diesel

├Än plus, Comisia a decis s─â trimit─â┬áFran╚Ťa, Germania, Ungaria Italia, Rom├ónia┬á╚Öi┬áMarea Britanie┬á├«n fa╚Ťa Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a UE pentru nerespectarea valorilor-limit─â convenite pentru calitatea aerului ╚Öi pentru neadoptarea m─âsurilor corespunz─âtoare pentru a scurta c├ót mai mult posibil perioadele de dep─â╚Öire a acestor valori. De asemenea, Comisia a decis s─â adreseze scrisori suplimentare de punere ├«n ├«nt├órziere┬áGermaniei, Italiei, Luxemburgului┬á╚Öi┬áMarea Britanie┬ádin motivul c─â au ignorat normele UE privind omologarea de tip a vehiculelor.

Vom reu╚Öi s─â combatem poluarea atmosferic─â urban─â numai dac─â sectorul automobilelor ├«╚Öi aduce contribu╚Ťia. Viitorul apar╚Ťine autovehiculelor cu emisii zero. ├Äntre timp, respectarea legisla╚Ťiei privind emisiile este obligatorie. Constructorii de autovehicule care continu─â s─â ignore legea trebuie s─â suporte consecin╚Ťele faptelor lor ilegaleÔÇŁ, a ad─âugat┬ácomisarul pentru pia╚Ťa intern─â, industrie, antreprenoriat ╚Öi IMM-uri,┬áEl┼╝bietaBie┼äkowska.

23.000 de români mor anual din cauza aerului poluat

M─âsuri de combatere a polu─ârii atmosferice

M─âsurile propuse de Comisie se ├«ntemeiaz─â pe trei piloni principali: standardele de calitate a aerului; obiectivele na╚Ťionale privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â ╚Öi standardele de emisie pentru principalele surse de poluare, de exemplu, de la nave ╚Öi autovehicule, p├ón─â la sectorul energetic ╚Öi industrie.

├Än scopul abord─ârii emisiilor de poluan╚Ťi atmosferici provenind de la traficul rutier, Comisia va continua s─â ├«╚Öi consolideze colaborarea cu autorit─â╚Ťile na╚Ťionale, regionale ╚Öi locale cu privire la o abordare integrat─â comun─â a reglement─ârilor privind accesul vehiculelor urbane ├«n cadrul Agendei urbane a UE.

România somată să se conformeze pentru a evita procedura de infringement privind calitatea aerului

Consolidarea asigur─ârii respect─ârii legisla╚Ťiei

Comisia a decis s─â trimit─â┬áFran╚Ťa, Germania┬á╚Öi┬áMarev Britanie┬á├«n fa╚Ťa Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a UE pentru nerespectarea valorilor-limit─â pentru dioxidul de azot (NO2) ╚Öi pentru neadoptarea m─âsurilor corespunz─âtoare pentru a scurta c├ót mai mult posibil perioadele de dep─â╚Öire a acestor valori.┬áUngaria,┬áItalia┬á╚Öi┬áRom├ónia┬ásunt trimise ├«n fa╚Ťa Cur╚Ťii de Justi╚Ťie din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule ├«n suspensie (particulate matter┬á– PM10). Valorile-limit─â stabilite ├«n legisla╚Ťia UE privind calitatea aerului ├«nconjur─âtor (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse ├«n 2010 ╚Öi, respectiv, 2005.

Aceste m─âsuri vin ├«n urma┬áSummitului ministerial privind calitatea aerului, convocat de comisarul┬áVella┬ála 30┬áianuarie 2018, ca un ultim efort pentru a g─âsi solu╚Ťii la problema grav─â a polu─ârii ├«n 9 state membre. Cele 6 state membre ├«n cauz─â nu au prezentat m─âsuri credibile, eficace ╚Öi la timp pentru a reduce poluarea ├«n cadrul limitelor convenite ╚Öi┬ác├ót mai cur├ónd posibil, a╚Öa cum impune legisla╚Ťia UE. Prin urmare, Comisia a decis s─â treac─â la ac╚Ťionarea lor ├«n justi╚Ťie.

├Än ceea ce prive╚Öte Republica Ceh─â, Slovacia ╚Öi Spania, m─âsurile aplicate sau planificate, astfel cum au fost comunicate Comisiei ├«n urma┬áSummitului ministerial privind calitatea aerului, par a fi ├«n m─âsur─â s─â solu╚Ťioneze ├«n mod adecvat lacunele identificate. Din acest motiv, Comisia va continua s─â monitorizeze ├«ndeaproape punerea ├«n aplicare a m─âsurilor respective, precum ╚Öi eficacitatea lor ├«n remedierea situa╚Ťiei c├ót mai cur├ónd posibil.

Comentarii

comentarii