Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Poluarea din Marea Neagra, in presa de astazi

ZIUA: Catastrofaecologica ruseasca in Marea Neagra

Ecologistii rusi, ucraineni si romani au denuntat ieri "o catastrofa ecologica" in Marea Neagra, dupa o scurgere de pacura in urma avarierii unui petrolier si naufragiul a doua cargoboturi care transportau sulf, in apropiere de coastele Crimeei, in zona stramtorii Kerci aflata in disputa intre Rusia si Ucraina.

"Petrolierul Volga-Neft, care transporta peste 4000 de tone de titei, s-a rupt in doua in timpul unei furtuni, in cursul unei escale la Port Kavkaz", a afirmat un purtator de cuvant al Ministerului Transporturilor rus, citat de Mediafax. Echipajul petrolierului a supravietuit accidentului, toti cei 13 membri fiind salvati, insa marea a fost poluata cu titei, oficialii rusi vorbind despre un "dezastru ecologic foarte grav". La cateva ore dupa incidentul in care a fost implicat petrolierul rusesc, alte doua nave incarcate cu mii de tone de sulf s-au scufundat in apropierea portului Kavkaz si langa portul Kavkaz. De asemenea, un cargobot care avea 17 persoane la bord si transporta 5600 de tone de fier vechi s-a scufundat in apropiere de Crimeea (Ucraina). Doua persoane au fost gasite pe litoral si au fost spitalizate la Sevastopol.

"Este o catastrofa ecologica de proportii. Este nevoie de o perioada indelungata de timp pentru a elimina poluarea, iar consecintele vor fi resimtite chiar si peste un an, sau poate mai mult", a declarat copresedintele miscarii ecologiste Ekozascita (Ecoapararea), Vladimir Sliviak, citat de agentiile ruse. Daca titeiul se va depune pe fundul marii, va fi "practic imposibil sa fie eliminat", a adaugat Sliviak. Scurgerea de pacura "este o mare problema, insa sulful care s-a scurs reprezinta o problema si mai mare", a precizat presedintele Crucii Verzi, Serghei Baranovski. "Exista un risc ridicat de poluare pe suprafata apei si in regiunea de coasta. La nivel global, acest lucru va avea consecinte extrem de negative. Riscurile unei catastrofe ecologice sunt foarte ridicate", a declarat Evgheni Svart, responsabil al Fondului Mondial pentru Natura (WWF).

Pentru mai multe informatii viziteaza ZIUA

Jurnalul National: Titei in Marea Neagra

Incident ecologic grav in Marea Neagra. Un petrolier rusesc care transporta 2.400 de tone de titei s-a rupt in doua, o importanta cantitate de combustibil deversandu-se in apa.

Un petrolier rusesc avand la bord o incarcatura de 2.400 de tone de titei s-a rupt in doua in zona stramtorii Kerci, ce desparte Marea Neagra de Marea de Azov. Ambarcatiunea era ancorata si a cedat din pricina conditiilor meteo extreme, inaltimea valurilor depasind cinci metri. Aproximativ 1.300 de tone de titei

s-au deversat in mare, transmite AFP. Tot vremea rea a facut ca interventia echipelor de salvare sa fie extrem de dificila, in conditiile in care la bordul petrolierului apartinand companiei Volganeft se afla si un echipaj format din noua persoane.

GRAV. "Este un dezastru ecologic foarte grav. O astfel de problema se poate rezolva in cativa ani. Titeiul este o substanta grea, iar acum se scufunda pe fundul marii", a precizat Oleg Mitvol, director adjunct al agentiei ruse pentru protectia mediului (Rosprirodnadzor), citat de postul de televiziune Vesti-24. Mitvol a atras atentia ca rafalele de vant bat in directia litoralului ucrainean si ca incidentul trebuie sa preocupe deopotriva Rusia si Ucraina.

Un alt cargo, avand la bord 11 persoane si transportand sulf, s-a scufundat ieri-dimineata in Stramtoarea Kerci. Membrii echipajului au fost salvati. Autoritatile din portul Kavkaz au intrat in alerta maxima. Eforturi disperate s-au facut pentru recuperarea jumatatii neancorate a petrolierului rusesc, care a intrat in deriva. Operatiunea a implicat trei remorchere, doua rusesti si unul ucrainean, care au prins cu cabluri prova ambarcatiunii pentru a-i opri deplasarea. Tot ieri, alte patru ambarcatiuni au naufragiat in Stramtoarea Kerci. Cel mai grav este ca trei dintre acestea erau incarcate cu sulf, sporind potentialul de dezastru ecologic din zona.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

Evenimentul Zilei: Furtuna a scufundat cinci nave in Marea Neagra

Circa 1.300 de tone de pacura au fost deversate, ieri-dimineata, in Marea Neagra dupa ce un petrolier rusesc s-a rupt in doua in timpul unei furtuni, informeaza AFP.

Petrolierul Volganeft 139, apartinand firmei Volganeft, era incarcat cu 4.000 de tone de titei brut. Accidentul s-a produs in Stramtoarea Kerci, care leaga Marea Neagra de Marea Azov, in timp ce nava se afla in zona de stationare a Portului Kavkaz, relateaza AFP.

Potrivit oficialilor rusi, accidentul s-a produs din cauza valurilor de peste cinci metri inaltime si a vantului care sufla cu circa 100 km/h. La bordul petrolierului se aflau 13 membri ai echipajului, dar niciunul dintre ei nu a fost ranit. Acestia s-au refugiat in partea din spate a navei ramase in deriva in urma accidentului.

Directorul adjunct al agentiei ruse de mediu Rosprirodnadzor, Oleg Mitvol, a calificat accidentul drept "un adevarat dezastru ecologic". "Va fi nevoie de cativa ani pentru a rezolva aceasta problema. Pacura este o substanta grea, iar acum se scufunda si se depune pe fundul marii", a declarat Oleg Mitvol.

Furtuna din zona Stramtorii Kerci a dus la avarierea altor trei nave sub pavilion rusesc: doua cargouri incarcate cu sulf s-au scufundat, iar carena unui alt petrolier, Volganeft 123, s-a rupt. De asemenea, un cargobot sub pavilion georgian, cu 17 persoane la bord si care transporta 5.600 de tone de fier vechi, s-a scufundat in Marea Neagra in apropiere de Crimeea (Ucraina).

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul ziei

Gandul: 2.000 de tone de titei s-au varsat in Marea Neagra

Circa 2.000 de tone de titei s-au scurs ieri dimineata intre Marea Neagra si Marea Azov, poluand o suprafata intinsa, potrivit Reuters. Titeiul provine de la un petrolier rusesc, rupt in doua in timpul unei furtuni puternice. Accidentul este un "dezastru ecologic grav", spun oficialii rusi. Chiar daca nu ajunge la tarm, poluarea va afecta foarte grav fauna din zona.

Partea romana sta linistita, deocamdata. Pana ieri la pranz, Directia Apelor Dobrogea nu fusese contactata de catre Autoritatea Navala Romana, pentru a lua vreo masura. Nicolaev Simion, directorul Institutului Grigore Antipa, ne-a explicat ca este exclus ca poluarea sa ajunga pana la litoralul Marii Negre, deoarece curentii o vor plimba-o in alta directie, probabil spre sud – vest. In plus, stramtoarea Kerci in dreptul careia s-a scurs titeiul, este destul de departe de litoralul romanesc. Daca totusi, pata va ajunge pana pe litoral, flora si fauna de aici risca sa fie distruse. "Deocamdata nu avem motive sa intram in panica, dar nici sa stam linistiti", a mai spus Nicolaev Simion.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

Gardianul: Dezastru ecologic in Marea Neagra, provocat de nave rusesti

Peste 1.300 tone de titei si alte 2.000 tone de sulf s-au scurs in Marea Neagra in urma unor accidente suferite, ieri, de trei nave rusesti. Un alt cargou rusesc care avea la bord 5.600 tone de fier vechi s-a scufundat la Sevastopol. Doi membri ai echipajului au decedat, un al treilea fiind dat disparut. Ceilalti 14 membri au fost salvati. Furtuna de 6 grade a provocat alte cateva accidente pe mare. Prima avarie s-a produs la ora locala 4.45 (3. 45 ora Romaniei) in zona stramtorii Kerci, atunci cand petrolierul rus Volga-Neft 139 s-a rupt in doua, partea din fata plutind in deriva, potrivit RiaNovosti. Viata celor 13 membri ai echipajului nu este in pericol, intrucat acestia se aflau in partea din spate, a precizat un purtator de cuvant al Ministerului rus al Transportului. Petrolierul transporta in total peste 4.000 tone de titei "Este un dezastru ecologic foate grav", a declarat, ieri, un oficial rus. "Este posibil sa fie nevoie de cativa ani pentru rezolvarea acestei probleme", a precizat adjunctul Agentiei de stat Rosprirodnadzor, Oleg Mitvol. La scurt timp de la primul incident, cargobotul "Volnogrosk", incarcat cu 2.000 de tone de sulf, si petrolierul Volga-Neft-123 au fost avariate din cauza aceleiasi furtuni, in apropierea portului Kavkaz. Membrii echipajului au fost salvati dupa ce au plutit cu o barca de salvare timp de cateva ore. Din motive de securitate, 50 de nave vor fi transportate intr-o zona sigura.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

24DeOre Cotidianul de Vest: Incidente maritime in lant, pe Marea Neagra

O serie de incidente au fost provocate, ieri, pe Marea Neagra, in apropiere de Crimeea (Ucraina), din cauza unei puternice furtuni. Prima "victima" a fost un petrolier rusesc, care s-a rupt in doua, deversand 1.300 de tone de titei in mare. Poluarea cu titei in stramtoarea Kerci, intre Marea Azov si Marea Neagra, reprezinta un "dezastru ecologic foarte grav", potrivit directorului adjunct al agentiei ruse Rosprirodnadzor, Oleg Mitvol.

"Aceasta problema ar putea dura cativa ani pentru a fi rezolvata. Titeiul este o substanta grea, iar acum se scufunda pe fundul marii. Acesta este un dezastru ecologic foarte grav. Rafalele de vant bat in directia litoralului Ucrainei, astfel ca este o problema comuna", a precizat oficialul. Petrolierul Volga-Neft-139 era in drum dinspre portul Azov, din regiunea Rostov aflata in sudul Rusiei, spre Kerci, in regiunea Crimeea din estul Ucrainei.

La scurt timp dupa incidentul in care a fost implicat petrolierul, alte doua nave au fost avariate. Un cargobot incarcat cu 2.000 de tone de sulf s-a scufundat din cauza aceleiasi furtuni, in apropierea portului Kavkaz. Cei noua membri ai echipajului au fost salvati dupa ce au plutit cu o barca de salvare timp de cateva ore. "Sulful este o substanta chimica foarte inerta, speram ca in apa nu va forma vreo substanta periculoasa pentru oameni", a declarat Oleg Mitvol.

Cateva ore mai tarziu, un alt cargobot incarcat cu sulf s-a scufundat in largul portului Kavkaz. Trei dintre membrii echipajului au fost salvati de o nava ucraineana, insa soarta celorlalti opt nu este cunoscuta. De asemenea, carena unui alt petrolier, Volga-Neft-123, a fost avariata de valurile mari, iar un cargobot sub pavilion georgian, cu 17 persoane la bord, ce transporta 5.600 de tone de fier vechi, s-a scufundat in apropiere de Hersones (Crimeea). Doua persoane au fost gasite pe litoral si au fost spitalizate la Sevastopol. Totodata, un cargobot turc este in situatie dificila in largul portului Novorossiisk, potrivit administratorul portului, Vladimir Ierigin.

Pentru mai multe informatii viizteaza 24DeOre Cotidianul de Vest

Ziua de Constanta: Echipajul petrolierului rusesc avariat in Marea Neagra este in viata

Echipajul petrolierului rusesc Volga-Neft, avariat grav in portul Kavkaz din Krasnodar, a supravietuit dupa accidentul soldat cu deversarea a 2.000 de tone de titei in Marea Neagra, informeaza pagina electronica a agentiei Interfax.
Accidentul a avut loc duminica, la ora 04.45, ora Moscovei, a precizat Ministerul rus al Transporturilor.

Centrul regional pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca mentine legatura radio cu toti cei 13 membri ai echipajului navei, care transporta 4.000 de tone de titei.

Eforturile de salvare desfasurate in stramtoarea Kerci se desfasoara cu dificultate din cauza furtunii din zona, insa doua nave si un elicopter sunt pregatite sa intervina.

Una dintre partile petrolierului, unde se afla si echipajul, se afla la doua mile de promontoriul Tuzla, iar sala motoarelor se afla inca in stare de functionare, in timp ce structura puntii nu a fost avariata.

Aproape simultan cu avarierea petrolierului Volga-Neft-139, un cargobot incarcat cu 2.000 de tone de sulf s-a scufundat din cauza aceleiasi furtuni, in apropierea portului Kavkaz.

Membrii echipajului au fost salvati dupa ce au plutit cu o barca de salvare timp de cateva ore. "Sulful este o substanta chimica foarte inerta, speram ca in apa nu va forma vreo substanta periculoasa pentru oameni", a declarat Oleg Mitvol, director adjunct al agentiei ruse Rosprirodnadzor.

De asemenea, carena unui alt petrolier, Volga-Neft-123, a fost avariata de valurile mari.

Maksim Stepanenko, procuror pentru transporturi in portul rus de la Marea Neagra Novorossiisk, situat in apropiere, a declarat pentru postul rus de televiziune ca acest petrolier continua sa pluteasca, iar produsele petroliere pe care le transporta nu s-au scurs.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Constanta

Cronica Romana: Un petrolier rusesc s-a rupt in Marea Neagra

Un petrolier rusesc a fost avariat grav in timpul unei furtuni produse duminica dimineata, deversand 2.000 de tone de titei in Marea Neagra. "Petrolierul Volga-Neft, care transporta peste 4.000 de tone de titei, s-a rupt in doua in timpul unei furtuni, in cursul unei escale la Port Kavkaz"", a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului Transporturilor de la Moscova. Echipajul petrolierului rusesc a supravietuit accidentului, mai anunta agentia.
Centrul regional pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca mentine legatura radio cu toti cei 13 membri ai echipajului navei. Eforturile de salvare desfasurate in stramtoarea Kerci se desfasoara cu dificultate din cauza furtunii din zona, insa doua nave si un elicopter sunt pregatite sa intervina. Una dintre partile petrolierului, unde se afla si echipajul, se afla la doua mile de promontoriul Tuzla, iar sala motoarelor se afla inca in stare de functionare, in timp ce structura puntii nu a fost avariata.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana

spot_img

Ultimele știri