Poluarea fonica, monitorizata in marile orase

in Uncategorized 22 August 2007 346 Views

Din aprilie, romanii din noua orase ar trebui sa stie cu exactitate locurile unde pot dormi linistiti, departe de zgomotele si agitatia marilor intersectii, daca primariile vor reusi sa intocmeasca hartile de poluare fonica. Conform regulilor Uniunii Europene, Romania este obligata sa monitorizeze nivelul de zgomot din marile aglomerari urbane, dar si de pe portiunile cu trafic mare de pe caile ferate si drumurile nationale.

Nu va fi vorba despre niste harti in forma grafica, ci despre un soft de computer care va arata in timp real nivelul zgomotuluidin zonele monitorizate. Astfel, privind o asemenea de harta pe computer, autoritatile vor putea stabili masurile care se impun. "Harta nu inseamna doar identificarea zonelor in care zgomotele depasesc limitele maxime admise, ci si masuri. Softul respectiv da si masuri pentru autoritatile locale, astfel incat sa fie redus zgomotul", a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu. In prima etapa, harti acustice vor fi realizate pentru noua orase mari: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov si Ploiesti. Nivelul maxim admis de poluare fonica este de 50 de decibeli.

Conform Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Bucuresti, in zonele cu trafic intens, cum ar fi Piata Unirii, Universitate sau Piata Victoriei valorile de zgomot depasesc insa chiar si 70 de decibeli. Cunoasterea nivelului de zgomotot ii sperie insa pe analistii imobiliari, care sustin ca intocmirea hartilor va influenta preturile terenurilor si ale locuintelor. "Potentialul de crestere al zonelor cu poluare fonica va fi mult mai mic, si atunci, sigur, cererea indreptandu-se in alta parte, vor creste preturile in alte zone in care po luarea fonica este mai mica", avertizeaza Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

1. Militari: Valea Cascadelor – Preciziei: 67-75 decibeli, cu o medie de 70 decibeli
2. Magheru: Teatrul Nottara: 73-80 decibeli, cu o medie de 76 decibeli
3. Berceni: str. Sergent Nitu Vasile : 65-75 decibeli, cu o medie de 68 decibeli

Comentarii

comentarii