Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Poluarea luminoasa ar putea creste riscul de cancer

Timp de mii de ani, omul a trăit în sincronicitate cu tiparul de zi și noapte, stând treaz cât era lumină, și dormind când se lăsa întunericul. Apoi a inventat lumina artificială, și dintr-odată ritmurile noastre s-au dereglat. Am extins ziua, ca să putem face mai multe lucruri – dar cu consecințe îngrijorătoare asupra fiziologiei noastre, pe care de-abia începem să le înțelegem, conform unui nou studiu

4140390856_32609cd0c5_z

Lumina în care stăm după apusul soarelui ne perturbă ritmul circadian, adică ne afectează sincronicitatea și punctualitatea somnului, așa că nu ne mai odihnim cum ar trebui. Dar, mai grav de-atât, această lipsă de „resetare” a organismului nostru are implicații pentru toate tipurile de boli, spun Richard Stevens, profesor la Universitatea din Connecticut și Yon Zhu, profesor asociat la Yale, cei doi autori ai lucrării.

Deși încă nu există dovezi clare ale legăturii dintre lumina electrică și cancer, diabet sau obezitate, cercetătorii au demonstrat că lumina supărătoare ne afectează nivelul de hormoni și felul în care se manifestă genele noastre. De pildă, iluminatul pe timp de noapte reduce hormonii de melatonină. Acești hormoni protejează împotriva anumitor tipuri de cancer, conform unui studiu făcut pe șobolani.

Stevens e convins că prea multă lumină electrică ne modifică fiziologia, într-un fel nesănătos. El crede că asta ar putea duce la creșterea riscului de cancer de sân, și e dornic să contribuie la conștientizarea consecințelor generale ale luminii nenecesare, pe timpul nopții.

De asemenea, în mod paradoxal, s-ar putea ca becurile moderne eficiente energetic să ne facă mai mult rău decât cele vechi, incandescente. Asta pentru că emit mai multă lumină în partea albastră a spectrului, care ne ține cel mai mult treji. Același lucru e valabil pentru luminile LED, care înlocuiesc tot mai mult iluminatul tradiționale de pe străzile orașelor. În consecință, s-ar putea să economisim bani pe electricitate, dar în schimb să ne înrăutățim sănătatea.

În casele noastre, Stevens recomandă să folosim becuri care emit lumină spre capătul roșu al spectrului, să scădem nivelul de lumină cât de mult posibil, și să evităm dispozitivele cu ecrane luminoase (tablete, laptop-uri, smartphone-uri) înainte de culcare. Şi acestea emit lumină albastră. Stevens a mai spus că el, de exemplu, folosește în baie o lumină roșiatică, ca să nu-i fie perturbat somnul atunci când folosește baia pe timpul nopții.

Cercetările în ce privește impactul luminii electrice sugerează că ar trebui să luăm mai în serios poluarea luminoasă. Nu e o problemă care să-i irite doar pe cei care vor să vadă stelele noaptea. Atunci când nu stingem luminile în clădirile de birouri, nu doar că producem risipă energetică și contribuim la schimbările climatice, ne stricăm și sănătatea.

Sursă: Fastcoexist.com

Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Spania va avea primul sistem de iluminat stradal alimentat exclusiv cu energie eoliană si solară

Perla Orientului criticata pentru poluarea luminoasa

Mâine, stingem lumina de Earth Hour

spot_img

Ultimele știri