Poluarea luminoas─â, un motiv pentru sc─âderea popula╚Ťiilor de insecte

in Biodiversitate 27 June 201811 Views

Popula┼úiile de insecte se afl─â ├«ntr-o sc─âdere continu─â, ceea ce i-a f─âcut pe oamenii de ┼čtiin┼ú─â s─â ia ├«n calcul faptul c─â este posibil ca schimb─ârile climatice, pesticidele ╚Öi schimb─ârile destina┼úiei terenurilor s─â nu poat─â explica pe deplin declinul popula╚Ťiilor de insecte din Germania. Astfel, cercet─âtorii din cadrul Institutului de Ecologie a Apelor Dulci ╚Öi Pescuitului ├«n Apele Interioare din Leibniz (IGB) au descoperit acum c─â regiunile care au ├«nregistrat un declin puternic al insectelor zbur─âtoare au, de asemenea, niveluri ridicate de poluare a luminii.

Multe studii sugerau deja c─â noaptea artificial─â are efecte negative asupra insectelor, iar oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ar trebui s─â acorde mai mult─â aten╚Ťie acestui factor atunci c├ónd exploreaz─â cauzele declinului popula╚Ťiei de insecte ├«n viitor.

“Biomasa insectelor zbur─âtoare a sc─âzut cu mai mult de 75%” – aceast─â cifr─â alarmant─â a foat prima pagin─â a ╚Ötirilor ├«n toamna anului 2017. Studiul, publicat ├«n 2017, a analizat tendin╚Ťele biomasei insectelor zbur─âtoare ├«n zonele protejate selectate din peisajul agricol ├«n ultimii 27 ani, ╚Öi a concluzionat c─â schimb─ârile climatice ╚Öi ale habitatelor sunt de vin─â pentru declinul popula╚Ťiilor de insecte. ├Än acela╚Öi timp, ace╚Ötia au subliniat c─â ace┼čti factori au avut un impact par┼úial ┼či c─â nu sunt ├«n m─âsur─â s─â explice pe deplin acest declin drastic.

Lumina la momentul nepotrivit distruge echilibrul ecosistemelor

├Än mod clar, o sarcin─â pentru oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â din grupul de cercetare de la IGB a fost problema polu─ârii luminoase. Ace┼čtia ┼čtiau din studiile anterioare c─â iluminatul artificial pe timp de noapte afecteaz─â puternic num─ârul de insecte ╚Öi comunit─â╚Ťile de insecte. Prin urmare, echipa condus─â de cercet─âtorul IGB, Dr. Maja Grubisic, ┼či-a ├«ndreptat aten┼úia c─âtre loca╚Ťiile din zonele implicate ├«n studiul din 2017: zonele din regiunile care au un nivel mai ridicat dec├ót poluarea cu lumin─â.

“Jum─âtate dintre speciile de insecte sunt nocturne, depind de ├«ntuneric ╚Öi de lumina natural─â din lun─â ╚Öi de la stele pentru a se orienta ╚Öi mi╚Öca sau pentru a sc─âpa de pr─âd─âtori ╚Öi pentru a-╚Öi ├«ndeplini sarcinile de noapte de a c─âuta hran─â ╚Öi de a se reproduce. Poluarea lumninoas─â pe timp de noapte perturb─â acest comportament natural ╚Öi are un impact negativ asupra ╚Öanselor lor de supravie╚Ťuire “, explic─â Maja Grubisic punctul de pornire al anchetei.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au analizat toate studiile recente privind efectele luminii artificiale pe timp de noapte asupra insectelor ╚Öi au constatat c─â exist─â dovezi puternice care sugereaz─â o leg─âtur─â credibil─â ├«ntre poluarea luminoas─â ╚Öi declinul popula╚Ťiilor de insecte. De exemplu, insectele zbur─âtoare sunt atrase de lumini artificiale – ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, sunt ├«ndep─ârtate din alte ecosisteme – ╚Öi mor din cauza epuiz─ârii sau pentru ca devin prad─â u╚Öoar─â. ├Än plus, r├óndurile de lumin─â ├«mpiedic─â r─âsp├óndirea insectelor zbur─âtoare; provoc├ónd o lips─â a schimbului genetic ├«n cadrul popula╚Ťiilor fragmentate de insecte care ar putea reduce rezisten╚Ťa lor la alte influen╚Ťe negative asupra mediului, mai ales ├«n zonele agrare.

Un declin al popula╚Ťiei de insecte ├«n zonele agricole – care reprezint─â nu mai pu╚Ťin de 11% din totalul terenurilor la nivel mondial – nu ├«nseamn─â doar o sc─âdere a diversit─â╚Ťii speciilor, dar pune ├«n pericol ┼či rolul pe care ecosistemele le au: de exemplu exist─â mai pu┼úine molii, mu┼čte ┼či g├óndaci care s─â polenizeze plantele.

De asemenea, exist─â schimb─âri privind apari╚Ťia ╚Öi comportamentul d─âun─âtorilor, cum ar fi afidele (p─âduchi de plante) sau du╚Ömanii lor, cum ar fi g├óndacii ╚Öi p─âianjenii. Aceste schimb─âri pot perturba echilibrul acestui sistem bine reglat. ├Än plus, lumina artificial─â noaptea poate avea, de asemenea, un impact direct asupra cre╚Öterii ╚Öi timpului de ├«nflorire a plantelor.

“Studiul nostru arat─â c─â lumina artificial─â pe timp de noapte este prezent─â ╚Öi poate avea efecte complexe ├«n zonele agricole, cu consecin╚Ťe necunoscute pentru biodiversitate ╚Öi produc╚Ťia agricol─â. Prin urmare, poluarea luminoas─â ar trebui considerat─â ├«n general o perturbare ecosistemic─â poten╚Ťial─â ├«n studiile viitoare, ├«n care pot fi luate m─âsuri practice pentru a reduce preocup─ârile legate de mediu”, spune dr. Franz Hoelker, ╚Öeful grupului de la IGB.

 

Comentarii

comentarii