Ultima oară când concentrațiile de CO2 erau atât de mari, la Polul Sud creșteau copaci

Ultima oară când concentrațiile de CO2 din atmosferă atingeau nivelurile din prezent, temperaturile globale erau cu 3-4 grade Celsius mai ridicate, nivelul mării era cu 20 de metri mai mare, iar lângă Polul Sud creșteau copaci, conform cercetătorilor care au analizat fosile de plante și sedimente găsite în Antarctica.

Frunze ale speciei extincte de fag sudic, descoperite în Munții Transantarctici © J Francis, A Ashworth

Cercetătorii au descoperit că temperaturile de la Polul Sud erau cu aproximativ 20 de grade Celsius mai ridicate decât în prezent în epoca Pliocenului, acum între 5.3 și 2.6 milioane de ani.

Martin Siegert, geofizicist și cercetător climatic la Imperial College London, a explicat că epoca Pliocenului este o „analogie potrivită” și oferă lecții importante despre viitorul planetei.

„Știrea principală este că temperaturile sunt mai mari cu 3-4 grade Celsius iar nivelul mării este cu 15-20 de metri mai ridicat decât în prezent. Există indicația că nu mai există pătura de gheață din Groenlanda, nici pătura de gheață din vestul Antarcticii, iar mari bucăți din estul Antarcticii au dispărut.”

El a explicat că arderea combustibililor fosili a contribuit la emiterea extrem de rapidă a CO2 în atmosferă, însă oceanele și atmosfera nu reacționează imediat.

„Dacă îți setezi cuptorul acasă pentru 200C, temperatura nu ajunge acolo imediat, durează un pic și este aceeași situație și cu clima.”, a declarat Siegert în cadrul unei întâlniri a Societății Meteorologice Regale privind clima Pliocenului.

El a adăugat că temperaturile globale au crescut deja cu 1 grad Celsius de la revoluția industrială, când nivelurile de CO2 erau de 280 părți per milion. CO2 a atins în prezent 412ppm și este în creștere, sugerând că planeta va trece prin creșteri de 3-4 grade Celsius față de nivelurile pre-industriale în următoarele secole.

Nivelurile extreme ale mării înregistrate în Pliocen vor fi întâlnite probabil în câteva milenii.

În Pliocen, o specie de fag și posibil conifere creșteau la Oliver Bluffs, la aproximativ 500 de kilometri de Polul Sud. Rămășițele de copaci au fost descoperite ca fosile, alături de mai multe specii de mușchi.

 Jane Francis, directoare British Antarctic Survey, a declarat că această descoperire este uimitoare.

„Eu le numesc ultimele păduri ale Antarcticii. Creșteau la o concentrație de CO2 de 400ppm, așa că în această direcție ne-am putea întoarce, cu păturile de gheață care se topesc și ar putea permite plantelor să colonizeze din nou.”

Dovezile arată că temperaturile pe timp de vară în Pliocen erau de aproximativ 5 grade Celsius lângă Polul Sud, comparativ cu -15 până la -20 de grade Celsius înregistrate astăzi.

Francis a explicat că regiunile polare sunt extrem de importante în înțelegerea climei globale, pentru că schimbările au loc prima oară acolo și sunt cele mai dramatice.

Acum 100 de milioane de ani, în perioada Cretacicului, nivelurile de CO2 erau de 1000ppm. Antarctica era caldă și acoperită de păduri dese.

Siegert a explicat că dacă menținem emisiile de carbon la rata actuală, până la sfârșitul secolului vom atinge 1000ppm. El a adăugat că nivelurile de CO2 anulează orice șansă pentru Pământ de a se întoarce la o epocă de gheață.

spot_img

Ultimele știri