Studiu: Polul Sud se încălzește de trei ori mai repede decât restul Pământului

Un studiu nou publicat a arătat că Polul Sud nu doar că nu este imun la încălzirea globală, cum credeau cei mai mulți oameni de știință până acum, dar se încălzește de trei ori mai repede decât restul Pământului.

Studiu, publicat în revista Nature Climate Change, a analizat evoluția temperaturilor între 1989 și 2018 la Polul Sud. În fiecare deceniu, temperaturile au crescut cu 0,61 de grade Celsius, astfel încât în cei 30 de ani zona s-a încălzit cu aproximativ 1,8 grade Celsius – de trei ori mai mare decât media globală.

Această descoperire este deosebit de importantă pentru că înainte „se credea că Polul Sud este imun la încălzire”, a declarat Kyle Clem, cercetător la Universitatea din Wellington și autorul principal al studiului, potrivit Earther.

„Studiul nostru arată că nu mai este cazul”, a spus Clem. „De asemenea, din cauza lungimii scurte a înregistrărilor de temperatură și a observațiilor rare ale stațiilor meteo în interiorul Antarcticii, nu știm cu adevărat multe despre această parte a planetei. Acum am arătat că interiorul Antarcticii este susceptibil la schimbări climaterice extreme și decadente”.

Acest lucru ar putea avea implicații uriașe cu privire la topirea ghețarilor, viața marină din regiune și creșterea nivelului mării la nivel mondial.

Odată cu temperatura, echipa a analizat datele atmosferice și măsurătorile vântului pentru a evalua cât de mult din această încălzire este cauzată de influența umană și cât de variabilități naturale. Se pare că această creștere a temperaturilor poate fi atribuită presiunii atmosferice mai scăzute în Marea Weddell, de-a lungul coastei nordice a continentului, ceea ce aduce un aer mai cald dinspre Atlanticul de Sud până la Polul Sud. Acest lucru se datorează probabil temperaturilor crescute în vestul Pacificului tropical, deoarece acest eveniment a scăzut presiunea asupra Mării Weddell în modelele climatice pe care le-a folosit echipa.

Deși autorii au descoperit că acest nivel de încălzire are, cel mai probabil, o cauză naturală, au subliniat că emisiile de gaze cu efect de seră provocate de oameni exacerbează situația.

Clem s-a declarat îngrijorat de faptul că cei care neagă existența schimbărilor climatice ar putea fi încurajați de aceste descoperiri și și-ar continua activitățile în mod obișnuit.

„Variabilitatea naturală a regiunii face extrem de dificilă cunoașterea rolului oamenilor în ceea ce se întâmplă, dar asta nu înseamnă că Antarctica este ferită de schimbările climatice. Chiar mai mult, aceste concluzii nu sugerează sub nicio formă că schimbările climatice nu sunt reale”, l-au citat cei de la Earther pe autorul studiului.

În ultimii ani au fost înregistrate temperaturi mai ridicate în părți ale Antarcticii, iar încălzirea are consecințe globale grave, în special pentru milioanele de oameni care trăiesc pe coastele vulnerabile la creșterea nivelului mării.

Suprafața de gheață a Antarcticii conține suficientă apă pentru a ridica nivelul global al mării cu aproape 200 de metri, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, citată de CNN.

În martie, a fost înregistrat primul val de căldură la o bază de cercetare din Antarctica de Est. În februarie a fost înregistrată cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată în Antarctica – 18,3 grade Celsius, la stația de cercetare Esperanza din Argentina.

spot_img

Ultimele știri