Ponderea surselor regenerabile reprezint─â 15,3 % din consumul final brut de energie din UE

in Studii 17 June 2015 417 Views

Uniunea Europeană face progrese către atingerea obiectivului de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile la 20%, se arată într-un nou raport elaborat de Comisia Europeană. Cu o pondere a energiei din surse regenerabile estimată la 15,3 % din consumul final brut de energie în 2014, UE și marea majoritate a statelor membre înregistrează progrese satisfăcătoare. 

EU renewables

ÔÇ×Raportul arat─â c─â produc╚Ťia ╚Öi consumul de energie din surse regenerabile reprezint─â un succes la nivel european. ├Än Europa, cantitatea de energie din surse regenerabile pe cap de locuitor este de 3 ori mai mare dec├ót oriunde ├«n restul lumii. Avem peste 1 milion de persoane care lucreaz─â ├«n sectorul energiei din surse regenerabile, iar valoarea acestui sector dep─â╚Öe╚Öte 130 de miliarde de euro pe an. Export─âm energie din surse regenerabile ├«n valoare de 35 de miliarde de euro ├«n fiecare anÔÇŁ, sus╚Ťine┬áMiguel Arias Ca├▒ete, comisarul pentru politici climatice ╚Öi energie.

În ceea ce privește folosirea energiei din surse regenerabile în transporturi, procentul estimat este de 5,7 % pentru 2014, iar atingerea obiectivului de 10 % reprezintă o provocare, dar rămâne posibilă, în unele state membre înregistrându-se progrese satisfăcătoare.

Se preconizeaz─â c─â 25 de state membre ├«╚Öi vor ├«ndeplini obiectivele na╚Ťionale pentru 2013ÔÇô2014 ├«n materie de energie din surse regenerabile. 26 de state membre ╚Öi-au ├«ndeplinit obiectivele pentru 2011ÔÇô2012. Deoarece obiectivele intermediare vor deveni din ce ├«n ce mai ambi╚Ťioase ├«n urm─âtorii ani, anumite state membre ar trebui s─â ├«╚Öi intensifice eforturile pentru a men╚Ťine direc╚Ťia c─âtre ├«ndeplinirea obiectivelor, inclusiv prin eventuala utilizare a mecanismelor de cooperare cu alte state membre.

Potrivit raportului, ponderea energiei regenerabile ├«n┬áconsumul final brut de energie din Rom├ónia este de 23,9%, ├«n vreme ce obiectivul s─âu final este de 24% pentru 2020.┬áDe asemenea, ╚Ť─âri precum Suedia (52,1%), Lituania (23%) ╚Öi Estonia (25,6%) deja ╚Öi-au atins obiectivele pentru anul 2020.

Directiva privind energia din surse regenerabile d─â rezultate

Raportul arat─â c─â Directiva privind energia din surse regenerabile d─â rezultate. Drept dovad─â dezvoltarea energiei din surse regenerabile a condus la┬áevitarea producerii a aproximativ 326 de milioane de tone de emisii de CO2┬ábrute ├«n 2012 ╚Öi la evitarea producerii a 388┬áde milioane de tone ├«n 2013. ┬á├Än plus, ├«n ceea ce prive╚Öte securitatea aprovizion─ârii cu energie a UE, ├«nlocuirea gazelor naturale cu energie din surse regenerabile a reprezentat 30% din consumul total de combustibil fosil care a fost evitat ├«n 2013,┬áiar aproape jum─âtate din statele membre ╚Öi-au redus consumul intern brut de gaze naturale cu cel pu╚Ťin 7%.

De asemenea, raportul constat─â c─â sursele regenerabile de energie devin surse obi╚Önuite, acceptate la scar─â larg─â, iar obiectivele pentru 2020 reprezint─â un factor determinant pentru investi╚Ťiile ├«n surse regenerabile de energie efectuate la nivel mondial sub conducere european─â, precum ╚Öi pentru politicile energetice care sprijin─â aceste surse, mult dincolo de grani╚Ťele Europei.

Citește și:

Vancouver și-a asumat angajamentul de a folosi doar energie regenerabilă

100% energie regenerabilă în Costa Rica, timp de 75 de zile consecutiv

Interes scăzut al investitorilor pentru energia hidroelectrică, sursa principală a mixului energetic fără emisii din România

Comentarii

comentarii