POOR: Mediu romanesc, experienta austriaca

in Uncategorized 22 August 2007 473 Views

text de Alexandra Kartman

In ultimii ani, cu precadere, au fost facuti pasi importanti pentru pregatirea terenului in sustinerea succesului international prin continuarea politicii de diversificare geografica. Aceasta ajuta mai departe la prevenirea unei dependente excesive de ciclurile economice regionale si confera grupului PORR o participare activa la cresterea potentialului tarilor din centrul si estul Europei.

Compania austriaca este prezenta deja in 16 tari europene, printre care si Romania (alaturi de Franta, Elvetia, Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria s.a.) si studiaza potentialul de succes al unor investitii in alte trei tari (Lituania, Italia si Ucraina).

Compania PORR Construct SRL a fost fondata in 2004 ca o filiala a concernului Allgemeine Baugesellschaft – A. Porr AG. Acest pas a insemnat un transfer de know-how din partea companiei din Austria catre filiala din Romania pentru dezvoltarea si implementarea ideilor inovatoare in planificarea, proiectarea, finantarea si operarea departamentelor de constructii, infrastructura si inginerie a mediului.

"Compania PORR Construct SRL, cu sprijinul si experienta concernului, inclusiv firma specializata PORR Umwelttechnik GmbH, este pregatita sa execute lucrari precum investigarea si asanarea/ecologizarea siturilor contaminate, construirea si administrarea depozitelor ecologice, tratarea si reciclarea solurilor/apelor subterane contaminate", a declarat pentru Green Report, Radu Cosma, seful Departamentului de tehnologia mediului din cadrul companiei PORR Construct SRL. "Potentialul Romaniei in privinta dezvoltarii si implementarii proiectelor de protectie a mediului este deosebit de mare. Strategiile elaborate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, marirea volumului de finantare, preocuparea crescanda a firmelor romanesti si internationale vor conduce la accelerarea lucrarilor de protectie a mediului", apreciaza seful Departamentului de tehnologia mediului al PORR Construct SRL.

In ceea ce priveste protectia mediului, principalele servicii oferite de compania PORR Construct SRL vizeaza atat managementul deseurilor, ingineria mediului, tratarea si reciclarea solurilor si deseurilor, cat si asanarea zonelor contaminate.

Managementul deseurilor

Grupul PORR planifica, proiecteaza, construieste si opereaza depozite ecologice pentru deseuri din industria constructiilor si pentru deseuri menajere. De asemenea, compania ofera servicii de colectare, transport si depozitare ale reziduurilor solide. Acestea sunt preselectate si intra in procesul organizat de reciclare. Firma PORR se ocupa, de asemenea, si de inchiderea si ecologizarea vechilor depozite.

Servicii de inginerie a mediului

In calitate de consultanti in inginerie, compania PORR ofera o gama larga de servicii in domeniul tratarii si remedierii siturilor contaminate. Sectorul de inginerie a mediului in cadrul companiei PORR presupune activitati precum:
– cercetarea/investigarea zonelor contaminate prin foraje, prelevari de probe si analize de laborator;
– proiectarea asanarii zonelor contaminate;
– investigarea zonelor industriale potential contaminate;
– reutilizarea si izolarea vechilor depozite;
– instalatii de tratare a solurilor si apelor contaminate;
– tehnologii de tratare/asanare, dezvoltate impreuna cu PORR Umwelttechnik GmbHAustria-use and commercialisation of formerlandfill sites;
– Brown Field Studies;
– reciclarea si tratarea solurilor si deseurilor.

Serviciile oferite de compania PORR in domeniul solurilor contaminate includ:
– tratarea microbiologica a solurilor contaminate cu hidrocarburi (in-situ, respectiv ex-situ);
– spalarea si tratarea fizico-chimica a solurilor contaminate sau a deseurilor minerale;
– imobilizarea cu lianti hidraulici (ciment) asolurilor contaminate (cu metale grele saualti poluanti);
– reciclarea namolurilor si a resturilor vege-tale/lemnoase, cu produs final "soluri" secundare.

Deseurile care nu pot fi depozitate, cum ar fi cele contaminate sever cu diverse metale grele, pot fi solidificate fara sa puna in pericol mediul dupa ce au fost tratate cu substante latent-hidraulice.

Reabilitarea terenurilor afectate

Una dintre principalele activitati ale PORR Construct SRL, in colaborare cu PORR Umwelttechnik GmbH, este reabilitarea siturilor contaminate cu diversi poluanti.

Contaminarile complexe necesita adesea imbinarea mai multor metode de reabilitare:
– excavarea, transportul si tratarea/depozitarea terenurilor contaminate;
– inchiderea/incapsularea zonelor contaminate;
– imobilizarea poluantilor in-situ, respectiv ex-situ;
– tratarea apelor subterane contaminate insitusau ex-situ (prin filtrare, stripping,absorbtie);
– absorbtia gazelor din sol (sistem Biopuster,brevetat de PORR Umwelttechnik).

Aruncand o privire in viitor, insa luand in calcul si prezentul, Radu Cosma apreciaza ca "recenta integrare in Uniunea Europeana va avea un efect benefic asupra sectorului de protectie a mediului in ansamblu. Compania noastra doreste sa transfere in Romania know-how acumulat in Austria si tari est-europene precum Polonia sau Ungaria".

Comentarii

comentarii