Populaţia de tigri din India a crescut la aproximativ 3.000 de exemplare, graţie programelor de conservare a naturii

in Autoritati, Biodiversitate 6 August 2019 140 Views

Populaţia de tigri a crescut în India până la aproape 3.000 de exemplare, cu o treime mai mult decât o avea acum patru ani, conform ultimului recensământ.

Premierul Narendra Modi, care a prezentat constatările săptămâna trecută, a declarat că populația de tigri a crescut de la 2.226 de exemplare în 2014 la 2.967 în 2018.

El a adăugat că India are „acum unul dintre cele mai mari și mai sigure habitate ale tigrului”.

În prezent, se estimează că India deţine aproximativ 70% din tigrii lumii.

India inventariază populaţia de tigrii o dată la patru ani – este o sarcină lungă și dificilă, care implică oficialii și oamenii de știință forestieri care călătoresc pe o jumătate de milion de kilometri pătrați în căutarea de dovezi ale populației de tigri.

“În urmă cu nouă ani, s-a decis la Sankt Petersburg obiectivul dublării populaţiei globale de tigri până în 2022. Noi, în India, am îndeplinit acest obiectiv cu patru ani mai devreme”, a precizat prim-ministrul indian, referindu-se la primul summit internaţional dedicat acestor feline, organizat în 2010.

Populaţia mondială de tigri a scăzut dramatic în ultimele decenii, în mare parte din cauza cererii de organe prelevate de la aceste animale şi comercializate în China şi ţări din Asia de Sud-Est pentru a fi utilizate în medicina tradiţională, dar şi din cauza distrugerii de către oameni a habitatelor lor naturale. 

Conform unei estimări, între anii 1875 și 1925, aproximativ 80.000 de tigri au fost uciși în India. Braconajul și vânătoarea sportivă au fost răsunătoare – regii și oficialii au ucis mii de tigri, folosind arme, sulițe, plase, capcane și otravă. Până în anii 1960, numărul tigrilor a scăzut dramatic.

Însă o serie de inițiative guvernamentale de eficientizare a conservării tigrului – inclusiv interdicția de vânătoare și acțiuni de conștientizare în sate – se spune că se află în spatele creșterii populației.

“Project Tiger”, un program de conservare demarat de Guvernul Indiei, a fost lansat în anii 1970 pentru a preveni declinul populaţiei de tigri din această ţară.

Rezultatele au început să apară în 2006 și, de atunci, a existat o creştere sănătoasă a numărului de tigri.

Însă, recent, a existat și o creștere a conflictului dintre tigri şi oameni și un motiv este că India are prea mulți tigri și prea puține păduri care îi poate susține dacă nu se adaugă mai multe teritorii protejate.

Comentarii

comentarii