Porsche va plăti în Germania o amendă de 535 de milioane de euro în scandalul emisiilor

in Business, Transport 8 May 2019 47 Views

Un tribunal din Germania a amendat compania Porsche, parte a grupului Volskwagen, cu 535 de milioane de euro pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de supervizare în scandalul emisiilor.

Procurorii din Stuttgart spun că Departamentul de dezvoltare al Porsche şi-a neglijat obligaţiile legale, ceea ce a dus în cele din urmă în Europa şi în alte regiuni la vânzarea de automobile diesel care nu îndeplineau reglementările privind emisiile. Aceştia au mai anunţat că Porsche nu va face apel.

Porsche a confirmat amenda şi a precizat că ancheta privind emisiile demarată de autorităţile germane a ajuns acum la final.

Amenda impusă Porsche vine după o alta în valoare de 1 miliard de euro pentru Volkswagen și o amendă de 800 de milioane de euro împotriva Audi.

VW, Porsche și Audi au vândut toate mașini cu motor diesel care nu au respectat normele privind aerul curat și au trişat la testele privind emisiile.

Anul trecut, tribunalul a cerut Porsche să plătească acţionarilor pagube de 47 de milioane de euro pentru rolul său în scandalul emisiilor. Porsche şi-a încălcat obligaţia de a dezvălui public informaţii care aveau potenţialul de a influenţa preţul acţiunilor producătorului auto. Porsche a dat prea târziu publicităţii informaţiile privind softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, astfel că investitorii nu au putut reacţiona la timp, a apreciat tribunalul. 

Procurorii susţin că acţionarii Porsche ar fi trebuit informaţi în legătură cu neregularităţile de la Volkswagen chiar din 2014, presupunând că directorii ştiau deja de falsificarea emisiilor. 

Investitorii au pierdut milioane de euro în septembrie 2015, când Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a costat Volkswagen peste 27 de miliarde de euro. 

Comentarii

comentarii