Poznan: Summitul ONU a inceput la umbra crizei financiare

Discutiile pe teme climatice din cadrul summitului ONU de la Poznan, Polonia, au inceput astazi umbrite de criza financiara, insa SUA se lauda cu tinte ambitioase ale presedintelui ales Barack Obama pentru combaterea schimbarilor climatice, informeaza Reuters.

Aproximativ 10.600 de delegati din 186 de guverne, companii si organizatii de mediu s-au intalnit la Poznan pentru summitul care va dura pana pe 12 decembrie la jumatatea perioadei in care trebuie negociat un acord climatic global care sa urmeze Protocolului Kyoto. Acordul trebuie finalizat la sfarsitul anului viitor la Copenhaga.

“Va fi o provocare incredibila sa ajungem la un astfel de acord complex intr-un an cand lumea se confrunta cu cea mai grava criza financiara din 1930 incoace”, a declarat Yvo de Boer, directorul Secretariatului pe Schimbari Climatice al ONU.

De Boer l-a laudat pe Barack Obama pentru scopul sau ambitios de a duce nivelul de gaze cu efect de sera al SUA inapoi la nivelul din 1990 pana in 2020. “Este ambitios”, a apreciat de Boer tinta presedintelui ales.

Emisiile Statelor Unite, care provin din arderea combustibililor fosili in fabrici, centrale si masini, sunt cu 14% mai ridicate decat in 1990. “Ma astept ca senatorul Obama sa faca ce planuieste: sa preia conducerea la nivel national”, a adaugat oficialul ONU. 

Presedintele George Bush a refuzat sa semneze Protocolul Kyoto intrucat ar fi fost prea costisitor si excludea tinte pentru tarile in curs de dezvoltare precum China si India. Daca Wasingtonul ar fi ratificat actul, ar fi trebuit sa reduca emisiile cu 7% fata de nivelul din 1990 pana in 2012.

In ce priveste criza economica, de Boer a declarat ca este o oportunitate de a redesena economia mondiala, dar a avertizat guvernele sa nu faca alegeri “ieftine si murdare” investind in centrale pe carbune. “Trebuie sa ne axam pe oportunitatile pentru o crestere verde”, a adugat acesta.

Discutiile de la Poznan vor cuprinde noi idei de combatere a incalzirii globale, precum acordarea de credite tarilor tropicale pentru conservarea padurilor, iar China, de exemplu, sugereaza ca tarile dezvolatate sa renunte la 1% din PIB-ul lor pentru a ajuta saracii sa scape de combustibilii fosili.

Programul primei zile de summit include luari de cuvant ale premierului polonez si al celui danez, precum si ale oficialilor ONU, dar si proteste din partea Greenpeace si WWF, organizatii care cer mai multa actiune.

Foto: Reuters
 

spot_img

Ultimele știri