Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Pescarii din Delta propun interzicerea pescuitului cu setci vara

Conducerea Federatiei Pescarilor din Delta Dunarii (FPDD) va propune Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) interzicerea pescuitului cu setci pe timpul verii, dupa ce utilizarea acestor unelte a intrat in legalitate, anunta Agerpres.
 
Presedintele FPDD, Lucian Sanda, a declarat luni ca prin masura pe care o va propune ARBDD se doreste protejarea resursei piscicole din Delta Dunarii. "Voi propune ca in fiecare an, dupa inceperea prohibitiei pana in septembrie, Administratia Rezervatiei sa interzica utilizarea setcilor in Delta. Asta si pentru ca pestele prins cu setca pe timp de vara nu este de calitate", a declarat Lucian Sanda.

Liderul pescarilor din Delta a apreciat in mod pozitiv Legea nr. 317 din 2009 privind pescuitul si acvacultura, care permite utilizarea setcilor in perimetrul Rezervatiei cu exceptia complexului Razelm-Sinoe, ghiolurile Belciuc-Erenciuc si in lacurile litorale, in conditiile in care actul normativ anterior nu permitea folosirea acestor unelte.
 
"In complexul Razelm-Sinoe este foarte bine ca nu se vor putea folosi setcile. Asa a fost dintotdeauna. Dar este foarte bine ca se aplica acum, in conditiile in care zona este un bazin de reproducere si crestere a pestelui", a aratat presedintele FPDD. Referindu-se la faptul ca asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) intentioneaza sa organizeze un protest fata de faptul ca noua lege permite utilizarea setcilor, Lucian Sanda a declarat ca din punctul sau de vedere membrii asociatiei sunt in necunostinta de cauza.
 
"Ei sunt adeptii pescuitului sportiv iar principala lor nemultumire, cred eu, este faptul ca atunci cand se plimba cu barcile prin Delta se incurca in plasele noastre. Daca ar exista trasee si zone stabilite clar pentru pescuitul sportiv si pentru pescuitul comercial, cu siguranta ca nu ne-am mai tot certa iar pescarii nu ar mai avea motive de suparare", a afirmat presedintele FPDD, Lucian Sanda.

Mentionam ca dupa ce, timp de aproape un an, utilizarea setcilor in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost permisa, Legea nr. 317/2009, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial, a introdus in legalitate folosirea acestor unelte, directorul SDD, Costel Popa, sustinand ca a inceput demersurile pentru organizarea unui miting de protest, ca urmare a faptului ca noul act normativ ar permite capturarea sturionilor si utilizarea setcilor.
 
"Vom organiza protestul mai intai la Bucuresti", a declarat Costel Popa. In replica, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, a sustinut ca utilizarea acestor unelte pe timp de iarna nu este periculoasa pentru resursa piscicola, Administratia Rezervatiei putand propune restrictionarea utilizarii setcilor.
 
"Propusesem ca in fiecare an pe perioada sezonului cald sa nu se pescuiasca cu setci. Nu stiu daca asta va fi solutia cea mai buna si vom discuta cu Institutul National Delta Dunarii. Intr-o prima faza insa trebuie sa discutam cu ANPA daca a facut evaluarea resurselor pe 2010. Din semnalele pe care le avem se pare ca nu si trebuie sa vedem ce solutii vom gasi pentru finantarea evaluarii resursei piscicole din Delta", a precizat guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu.

Saptamana trecuta in Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 317/2009 care modifica Ordonanta de Urgenta nr. 23 din 2008, resursa piscicola din Delta Dunarii trecand din administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura in cea a ARBDD. Setca este una dintre cele mai eficiente unelte de pescuit, fiind formata in principal dintr-un perete din plasa prevazut la marginea superioara cu o franghie (numita codola) cu plute iar la cea inferioara, cu greutati (plumbi).

Capturarea se realizeaza prin incurcarea pestelui in ochiurile plasei, pentru o eficienta mai mare in capturare pe peretele principal mai atasandu-se una sau doua plase. Dupa diametrul ochiurilor si speciile prinse, aceste unelte au primit numele de setci de obleti, babusca, morunas, scrumbie etc. In general, setcile se confectioneaza sub forma de segmente de diferite latimi si in lungimi de circa 30 de metri, numite cosaci, pentru pescuit cosacii fiind legati unii de altii, astfel ca unealta poate ajunge si la sute de metri.

Pescuitul cu setca se practica in toate tipurile de ape si la diferite nivele de adancime. Astfel, pescuitul cu setca fixa se utilizeaza in apele stagnante sau lin curgatoare si consta in fixarea uneltei prin cele doua codole libere, ea fiind lasata in apa mai mult timp, dar maximum 24 de ore in sezonul cald, pentru ca pestele sa nu se altereze. Pescuitul cu setca in deriva se practica in apele curgatoare din barca si se mai numeste si toana.
 
De asemenea, setca poate fi utilizata si la pescuitul sub gheata, unde se introduce prin copci. In ultimii ani, utilizarea setcilor in Delta Dunarii a iscat vii controverse in randul pescarilor si autoritatilor. In timp ce pescarii sustin ca setcile sunt unelte traditionale, autoritatile au solicitat interzicerea utilizarii acestora, nemultumite fiind de kilometrii de setci gasite abandonate si confiscate in Rezervatie, astfel ca in 2008 propunerea autoritatilor tulcene a fost legiferata.

Foto: politiaromana.ro

spot_img

Ultimele știri