Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Pescarii ignora regulamentele ONU

Pescuitul ilegal lipseste tarile sarace din Africa si Asia de o resursa esentiala si este responsabil pentru micsorarea populatiilor de peste din marile si oceanele planetei. Cu toate acestea, lipsa de cooperare la nivel global ingreuneaza eforturile de identificare a vaselor aflate in ilegalitate, potrivit Reuters.

Organizatia Pew Environment Group, cu sediul la Washington, a descoperit ca o schema a Natiunilor Unite, care obliga porturile sa eradicheze pescuitul ilegal, nu poate avea succes din cauza lipsei de informatii precise.

Incepand cu 2004, din cele 176 de vase incluse pe lista neagra de autoritatile regionale pentru pescuit, doar 55 s-au regasit in rapoartele porturilor. In unele cazuri, vasele nu erau verificate atunci cand ajungeau in porturi, iar in altele, navele isi schimbau numele inainte de a intra intr-o regiune in care regulamentele portuare sunt mai stricte.

In teorie, vasele incluse pe lista neagra nu au voie sa intre cu o incarcatura de peste in porturile care s-au inscris in schema Natiunilor Unite.

„Trebuie sa ne extindem de la o abordare regionala la una globala pentru ca toate porturile sa actioneze impotriva raufacatorilor, in caz contrar ei doar se muta in alta parte a lumii”, afirma Stefano Flothmann, director la International Ocean Governance din cadrul Pew Environment Group.

Organizatia estimeaza ca o cincime din pestele care ajunge in porturi este pescuit ilegal, iar procentul creste la o jumatate in cazul speciilor valoroase, ca tonul. In unele regiuni, ca Africa de vest sau sudul Asiei, tarilor le lipsesc in totalitate resursele pentru a putea monitoriza apele.

„Pentru unele tari, asta inseamna o pierdere majora in venituri…si are un impact direct asupra dezvoltarii lor. In Somalia, o tara care este incapabila de a implementa ceva in apele sale, populatiile de peste de coasta au fost devastate, transformand pescarii in recruti pentru bandele de pirati”, a explicat Flothmann.

O parte a problemei este ca tarile din Asia, ce consuma cantitati mari de peste, nu sunt interesate de informatii legate de sursele pescarilor. Este cazul Chinei Coreei de Sud si al Taiwanului, dar exista cazuri si in Europa, in tari ca Spania si Norvegia.

spot_img

Ultimele știri